William Marlin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
William Marlin

William Marlin (21 oktober 1950) is de premier van Sint Maarten. Hij werd beëdigd op 19 november 2015. Marlin is leider van de Sint Maartense politieke partij National Alliance, een partij die is ontstaan uit samengaan van de vroegere partijen Sint Maarten Patriotic Alliance en de National Progressive Party. Deze NA haalde op 17 september 2010 vijf zetels. Samen met de politieke partijen DP (Democratic Party) en US (United St. Maarten party) vormt de National Alliance de regering van het land Sint Maarten.

Het kabinet-Gumbs verloor in oktober 2015 de meerderheid, omdat één parlementslid van de coalitie uit de fractie stapte en de coalitie niet meer steunde. Als reactie schreef het kabinet verkiezingen uit, maar het diende niet zijn ontslag in. Pas nadat rechters van het constitutioneel hof en het gemeenschappelijk hof van beroep hadden geadviseerd dat het kabinet zijn ontslag in zou dienen en bepaald dat totdat dat was gebeurd de gouverneur het besluit tot verkiezingen niet hoefde te ondertekenen, diende het kabinet alsnog zijn ontslag in. Op diezelfde dag werd het besluit tot het organiseren van verkiezingen ondertekend.

Op 2 november 2017 namen de Staten van Sint Maarten in de nasleep van orkaan Irma een motie van wantrouwen aan tegen Marlin en vijf van zijn ministers.[1] De Nederlandse regering had aan de verlening van hulpgeld de voorwaarden verbonden dat er een integriteitskamer en extra grensbewaking zouden komen. Marlin wees die voorwaarden in eerste instantie af, maar drie coalitiegenoten tekenden een daartoe strekkende motie toch, waardoor het kabinet zijn meerderheid verloor.[2]

Referenties[bewerken]

  1. (en) MPs pass no confidence motion in six ministers, The Daily Herald 2 november 2017, laatst geraadpleegd op 2 november 2017.
  2. Doek valt voor Marlin, Antilliaans Dagblad 30 oktober 2017, laatst geraadpleegd op 2 november 2017.