Willy van Rijckeghem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
14-09-2021
Genomineerd: verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: Mist opmaak en bronvermelding.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden. Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Willy van Rijckeghem is een Belgisch (gepensioneerd) econoom.

Hij behoorde tot de top Vlaamse economen in de jaren zeventig. Van Rijckeghem werd in 1969 gelijktijdig benoemd aan de Universiteit van Gent en aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij koos voor deze laatste als full-time opdracht, terwijl hij part-time doceerde te Gent. In 1973 werd hij reeds bevorderd tot gewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij bestudeerde voornamelijk het internationaal inflatieprobleem dat de jaren zeventig kenmerkte. Hij verwierp het monetarisme van Milton Friedman en concentreerde zich op structurele factoren zoals de werking van de arbeidsmarkt en productiviteitsverschillen tussen beschermde en niet-beschermde sectoren. Zijn werk werd bekroond in 1973 met de Fernand Collin Prijs van de Universitaire Stichting. In 1976 publiceerde hij in samenwerking met de Britse econoom Geoffrey Maynard zijn hoofdwerk ''A World of Inflation' dat terzelfdertijd in Engeland en de Verenigde Staten werd uitgegeven. Parallel met zijn academische loopbaan was hij ook actief in de internationale consumentenbeweging waarvan hij voorzitter was van 1975 tot 1978.

In 1982 verliet hij tijdelijk de academische wereld om een opdracht te aanvaarden bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingbank te Washington, waar hij gedurende zeven jaar de afdeling landenstudies leidde. Na zijn emeritaat in 1998 begeleidde hij nog de oprichting van de consumentenorganisatie ''Pro Teste'' in Rio de Janeiro die nu de grootste is van Latijns Amerika.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Why Inflation Rates Differ : A Critical Examination of the Structural Hypothesis (met G. Maynard) in : Helmut Frisch (editor), Inflation in Small Countries, Berlin 1976 ISBN 3-540-07624-7.
  • Employment Problems and Policies in Developing Countries (editor) Rotterdam University Press, 1976, ISBN 90 237 2272 8
  • A World of Inflation (with G. Maynard) Batsford, London 1976 ISBN 7134 3068 0
  • L`Histoire de Test-Achats. Editions Racone, Bruxelles, 2005, ISBN 2-87386-404-4

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • www.ugentmemorialis.be/catalog/000005575
  • https://www.universitairestichting.be/nl/content/de-prijs-fernand-collin
  • Gaston Eyskens : Het Land waarin wij werken. Standaard Wetenschappelijke Uitgeverij 1974, ISBN 90 02 12952
  • Helmut Frisch : Inflation Theory 1963-75. A Second Generation Survey. Journal of Economic Literature 1977, Vol 15, no 4, pp. 1289-17
  • Inter-American Development Bank : Economic and Social Progress in Latin America, 1985 Report ISSN 0095-2850
  • Gisele Nath : Shaping Consumer Interests. Proefschrift voor het behalen van de Graad van doctor in de geschiedenis. Universiteit Gent 2016