Wim-Jan Renkema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim-Jan Renkema
Wimjan renkema-1546293667.jpeg
Algemene informatie
Volledige naam Wiemer Jan Theodoor Renkema
Geboren 4 maart 1968
Geboorteplaats Drachten, Nederland
Functie Lid Tweede Kamer
Sinds 13 juni 2018
Partij GroenLinks
Titulatuur drs.
Politieke functies
2018-heden Lid Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Wim-Jan Renkema (Drachten, 4 maart 1968) is een Nederlands politicus namens GroenLinks. Sinds 13 juni 2018 is hij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Renkema groeide op in het Friese Opsterland, als zoon van een 'hoofdmeester'. Hij studeerde onderwijskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, liep stage in Mozambique en werkte bij UNESCO in Parijs. Ook ondersteunde hij de universitaire samenwerking met ontwikkelingslanden. Hij was al lang actief in het Nederlandse onderwijs: als inspecteur, PABO-directeur, rector, bestuurder en toezichthouder.

In 1990 werd hij lid van GroenLinks en binnen de partij was hij lokaal, regionaal en landelijk actief.[1] Op 13 juni 2018 werd hij geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal in de vacature die ontstaan was na het vertrek van Liesbeth van Tongeren.[2]

In de Tweede Kamer is Renkema woordvoerder voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij houdt zich bezig met verschillende onderwerpen in het sociaal domein, zoals: armoede, schuldhulpverlening, arbeidsomstandigheden, de participatiewet, de WMO, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenbeleid, het persoonsgebonden budget preventie en publieke gezondheidszorg. Hij schreef een initiatiefwet die werknemers toegang geeft tot een vertrouwenspersoon.

Sinds 2020 is Renkema tevens voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat.