Wireshark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wireshark
Logo
Wireshark
Ontwerper(s) Gerald Combs
Ontwikkelaar(s) The Wireshark team
Uitgebracht 1998
Recentste versie 4.2.4 (27 maart 2024)[1] Bewerken op Wikidata
Onderhoudsversie 3.6.17 (4 oktober 2023)[2] Bewerken op Wikidata
Status Actief
Besturingssysteem Windows, macOS, Linux, Solaris, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD en Unix
Geschreven in C
Categorie Packet sniffer
Licentie(s) GPL
Versiebeheer
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Het computerprogramma Wireshark is een 'packet sniffer' en 'protocol analyzer', een programma dat gebruikt wordt om gegevens op een computernetwerk op te vangen en te analyseren. Wireshark is een fork van het vroeger populaire Ethereal.

Functies[bewerken | brontekst bewerken]

De functionaliteit van Wireshark lijkt enigszins op de standaardtool tcpdump, maar biedt een GUI en meer opties voor het sorteren en filteren van gegevens. Met het programma kan de gebruiker zien welke data over het netwerk wordt verstuurd door de netwerkkaart in 'promiscue modus' te zetten. Wireshark beeldt niet zomaar het netwerkverkeer af, maar "begrijpt" de structuur van de talrijke netwerkprotocollen. Op deze manier kan de software de verschillende geneste protocollen weergeven en de inhoud van elk veld tonen.

Wireshark wordt onder een opensourcelicentie verspreid. Het programma is gecreëerd met de cross-platform GTK+-toolkit, en draait zo op verschillende platforms, zoals Windows, Unix en Unix-achtige systemen zoals Linux, Solaris, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD en Mac OS X. Het programma gebruikt Pcap (zie libpcap) voor het inlezen van de netwerkpakketten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De ontwikkeling van het programma werd begonnen door Gerald Combs, onder de naam Ethereal. De eerste versie verscheen rond 1998 onder een GPL-licentie. Het programma kreeg al gauw succes. Na verloop van tijd ontwikkelden meer dan 500 mensen mee aan het programma, waarbij Gerald Combs het geheel bleef onderhouden en nieuwe versies uitbrengen. Toen op 8 juni 2006 hoofdontwikkelaar Gerald Combs van werk veranderde, kon hij niet tot een akkoord komen met zijn vorige werkgever, die de rechten op de merknaam Ethereal bezat. Combs mocht de naam niet blijven gebruiken, maar bezat wel nog copyright op de broncode. Hij nam de subversion-repository van Ethereal en gebruikte dit als basis om verder te gaan met het programma onder de naam Wireshark.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Wireshark van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.