Wissekerke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het dorp en de voormalige gemeente in Noord-Beveland zie Wissenkerke
Wissekerke
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Wissekerke (Zeeland)
Wissekerke
Situering
Provincie Zeeland
Gemeente Goes
Coördinaten 51° 30′ NB, 3° 51′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Wissekerke is een buurtschap bij 's-Heer Hendrikskinderen in de gemeente Goes in de provincie Zeeland. Tot 1816 was Wissekerke een aparte gemeente, die per 1 januari 1816 opging in 's-Heer Hendrikskinderen. Het gemeentewapen werd pas op 31 juli 1817 door de Hoge Raad van Adel bevestigd.

Ambachtsheerlijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

Waarschijnlijk is de ambachtsheerlijkheid Wissekerke eerst eigendom van het geslacht Van Schenge geweest en is Wisse van Schenge de naamgever geworden. Later was het ambacht van de familie Van Borsele. In 1686 werd Isaak de Perponchcr Sedlnitski eigenaar.[1]

In 1705 kocht Johan van Sonsbeeck de heerlijkheid, die haar na liet aan zijn dochter Anna. Deze Anna huwde in 1754 met Frederik Willem Egter, waarmee de heerlijkheid Wissekerke in de familie Egter kwam en de familienaam Egter van Wissekerke ontstond[2].

Tot op heden is de ambachtsheerlijkheid Wissekerke nog steeds eigendom van de familie Egter van Wissekerke.

Geboren in Wissekerke[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Inventaris archieven gemeente s-Heer Arendskerke, 1634-1969, Goese Inventarissen 6. Gemeentearchief Goes. Geraadpleegd op 1 januari 2023.
  2. De Nederlandsche Leeuw, jaargang 2 (1884). Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde. Geraadpleegd op 1 januari 2023.
Zie de categorie Wissekerke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.