Witwangwallaby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Witwangwallaby
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2015)
Witwangwallaby
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Diprotodontia (Klimbuideldieren)
Familie:Macropodidae (Kangoeroes)
Geslacht:Notamacropus
Soort
Notamacropus parryi
(Bennett, 1835)
Originele combinatie
Macropus parryi
Verspreidingsgebied van de witwangwallaby
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Witwangwallaby op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De witwangwallaby (Notamacropus parryi) is een wallaby uit het geslacht Notamacropus. De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Edward Turner Bennett in 1835.[2][3] Deze soort leeft in het noordoosten van Australië.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De witwangwallaby heeft een lichaamslengte van 75 tot 92 cm en een staart van 78 tot 94 cm lang. Het gewicht bedraagt 11 tot 16 kg. Mannelijke dieren zijn over het algemeen groter dan vrouwelijke witwangwallaby's. De vacht is grijsbruin van kleur, de witgekleurde buik uitgezonderd. Het voorhoofd is donkerbruin van kleur en een witte streep loopt over de bovenlip en de heupen. De lichaamsbouw van de witwangwallaby is vergelijkbaar met de meeste andere kangoeroes. De staart is wel relatief lang en slank.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De witwangwallaby is een planteneter die in groepen van maximaal vijftig soortgenoten leeft. Deze groepen bestaan uit kleinere groepen van ongeveer tien wallaby's, geleid door een dominant mannetje. Deze soort is overwegend actief tijdens de dag. Varens en grassen zijn het hoofdvoedsel van de witwangwallaby.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De witwangwallaby leeft in de subtropische boomsavannes van de Australische oostkust. Het verspreidingsgebied loopt van Cooktown in Queensland in het noorden tot noordelijk Nieuw-Zuid-Wales in het zuiden.