Wonthaggi-formatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Wonthaggi-formatie is een geologische formatie in Australië die afzettingen uit het eerste deel van het Aptien (125-112 miljoen jaar geleden, Vroeg-Krijt) omvat.

Locatie[bewerken]

De Wonthaggi-formatie bevindt zich in Strzelecki Ranges in de staat Victoria. De Wonthaggi-formatie is de oudste formatie in Victoria uit het Krijt. Twee andere formaties zijn Dinosaur Cove en de Eumeralla-formatie. Victoria lag in het Vroeg-Krijt binnen de zuidpoolcirkel als onderdeel van een Australische riftvallei, die ontstond doordat Australië ten opzichte van Antarctica naar het noorden bewoog. In het Krijt waren de zuidelijke poolstreken nog niet bedekt met ijskappen door het warme wereldwijde klimaat ten gevolge van een verhoogde vulkanische activiteit, maar het was een regio met een koel en vochtig klimaat met donkere, ijzige winters en zomers zonder nacht. De conifeerbossen bedekten grote delen van de regio met varens, ginkgo's, paardestaarten, korstmossen en de eerste bloeiende planten in de ondergroei.

Fauna[bewerken]

In de Wonthaggi-formatie zijn fossielen gevonden van de dinosauriërs Serendipaceratops en Qantassaurus. Daarnaast is een viertal zoogdieren beschreven op basis van vondsten uit deze formatie: Corriebaatar, Ausktribosphenos, Bishops en Teinolophos. Koolasuchus was een groot krokodilachtig amfibie. Verder zijn ook van schildpadden, longvissen, degenkrabben en diverse soorten insecten fossielen gevonden in de Wonthaggi-formatie.