World Medical Association

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
World Medical Association
Bestuurscentrum Ferney-Voltaire, Frankrijk
Oprichting 18 september 1947
Voorzitter Yoshitake Yokokura (2017-)
Website www.wma.net

De World Medical Association of WMA is een internationale vereniging die artsen vertegenwoordigt.

De vereniging werd gesticht op 17 september 1947. Dokters van 27 verschillende landen kwamen samen op de eerste algemene vergadering van de WMA in Parijs. De organisatie werd gesticht om de onafhankelijkheid van artsen te verzekeren en om altijd de beste verzorging te verzekeren. Dit was vooral belangrijk voor dokters na de Tweede Wereldoorlog. Daarom is de WMA altijd een onafhankelijke confederatie van vrije professionele verenigingen geweest. De vereniging wordt gefinancierd door jaarlijkse bijdragen van haar leden, tachtig nationale medische verenigingen.

De WMA voorziet in een forum voor haar leden om vrij te kunnen communiceren, actief te kunnen meewerken en een overeenkomst te bereiken over de hoge standaarden van de medische ethiek en de professionele bekwaamheid. De organisatie wil ook de professionele vrijheid van artsen over de hele wereld promoten. Deze unieke samenwerking vergemakkelijkt de verzorging van patiënten in een gezonde omgeving en verbetert de levenskwaliteit voor iedereen.

De WMA houdt zich vooral bezig met de ethische onderdelen van het medische beroep en behandelt internationale codes op gebieden als de medische ethiek, de patiëntenrechten, onderzoek over de menselijke thema’s, ziekenzorg, militaire slachtoffers of martelen van gevangenen en gebruik en misbruik van drugs.

De WMA is officieel verbonden met de Wereldgezondheidsorganisatie. Ze werkt ook samen met vele andere organisaties op medisch terrein, in het bijzonder de World Health Professions Alliance, een verbond van professionele verenigingen voor artsen, verpleegkundigen en apothekers.

Het belangrijkste orgaan van de WMA is de algemene vergadering die jaarlijks samenkomt en de belangrijkste beslissingen neemt. De vergadering bestaat uit verschillende afgevaardigden van de nationale organisaties, de officiers en leden van de raad van de WMA en vertegenwoordigers van de vennootschappen. De vergadering verkiest de WMA-raad iedere twee jaar met vertegenwoordigers uit elk van de zes WMA-regio’s, namelijk Afrika, Azië, Europa, Latijns-Amerika, Noord-Amerika en Oceanië.

De voorzitter van de raad, die om de twee jaar door de WMA-raad wordt verkozen is het politieke hoofd van de organisatie. De woordvoerder van de WMA is de president die jaarlijks wordt verkozen op de vergadering. Als hoofd van de uitvoerende macht van de WMA werkt de secretaris-generaal voltijds op het secretariaat.