Woutertje Pieterse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Maarten1963 (overleg | bijdragen) op 3 mrt 2019 om 00:52. (→‎Verschijningsgeschiedenis: link)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Woutertje Pieterse
Woutertje Pieterse en Femke (standbeeld in Amsterdam)
Auteur(s) Multatuli
Land Nederland
Taal Nederlands
Genre Roman
Uitgegeven 1890
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De geschiedenis van Woutertje Pieterse kan de tweede roman van Multatuli genoemd worden. Het is tevens het bekendste werk van Multatuli na Max Havelaar. De geschiedenis van Woutertje Pieterse verscheen als fragmenten in de Ideeën, waar het ook een organisch geheel mee vormt. Het verhaal gaat over een dromerige en poëtische Amsterdamse jongen, Wouter Pieterse, die opgroeit in een kleinburgerlijk milieu in de Franse tijd. De kleinburgerlijkheid van zijn omgeving en nieuwsgierigheid van Wouter komen vaak met elkaar in botsing, en vormen het hoofdthema van het boek.

Verschijningsgeschiedenis

Als het aan Multatuli zelf had gelegen was Woutertje Pieterse nooit afzonderlijk als roman uitgebracht. In 1890 is het door zijn weduwe toch in boekvorm uitgebracht.[1] Na verschillende herdrukken te hebben beleefd verscheen in 1950 de editie van Garmt Stuiveling, de bezorger van de Volledige Werken van Multatuli. In 2006 verscheen een bekorte en bewerkte editie van Woutertje Pieterse door Ivo de Wijs[2], gevolgd door een geïllustreerde versie door Jan Kruis[3]. De laatste betreft overigens het eerste deel van de Woutergeschiedenis, het tweede deel is verschenen in oktober 2010[4].

Vernoemingen

Naar Wouter zijn onder meer de Woutertje Pieterseprijs en de Woutertje Pieterseschool in Leiden genoemd.

Dit is tevens een straatnaam in Amsterdam, genaamd Woutertje Pietersestraat.

Zie ook