Wurdian

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wurdian
Ontwikkelaar(s) Quixotic Apps
Uitgebracht Mei 2021
Recentste versie 3.8.0 
(7 maart 2024)
Website Wurdian.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Wurdian is een online variant van het bordspel Scrabble, te spelen op op iOS- en Android-apparaten.[1] De app is ontwikkeld door een Nederlander en de naam, Wurdian, komt van het Friese ‘Wurd’, dat woord betekent.[2] Het spel verscheen in 2022 en heeft iets meer dan 100.000 geregistreerde spelers.[3]

Spelregels[bewerken | brontekst bewerken]

De regels van Wurdian lijken op die van Scrabble en Wordfeud, in de zin dat spelers woorden vormen op een 15-bij-15 bord. Net als bij veel andere woordspellen van deze soort bevat het bord bonusvakjes die de waarde van een gespeelde letter of een gespeeld woord verdubbelen of verdrievoudigen.

Wurdian kent echter ook een aantal opvallende verschillen ten opzichte van Scrabble. Zo krijgt iedere speler precies één joker per spel en is er een vaste bonus van 25 punten voor degene die als eerst zijn of haar plankje leeg speelt (onafhankelijk van de waardering van de overgebleven letters van de tegenstander). Daarnaast heeft het spel een ‘laatste ronde’ waarin andere spelers nog één beurt hebben nadat de eerste speler uit is.

Het spel kan gespeeld worden met verschillende spelsnelheden, van 90 seconden tot 72 uur per zet.[4]

Het meest opvallende verschil met Scrabble is dat het spel gespeeld kan worden met een zogenaamde ‘langewoordenbonus’, waarmee spelers worden beloond voor het leggen van langere woorden.

Talen[bewerken | brontekst bewerken]

Wurdian heeft ook een aantal bijzondere talenversies. Buiten Nederlands, Engels en tien andere Europese talen, kent de app ook een Friese variant.[5][6]