Xenia van Sint-Petersburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Xenia van Sint-Petersburg
graf
Geboren circa 1719 - 1730
Gestorven circa 1803
Verering Oosters-orthodoxe Kerk
Heiligverklaring 6 februari 1988 door Russisch Orthodoxe kerk
Naamdag 24 januari / 6 februari
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Xenia van Sint-Petersburg (Russisch: Святая блаженная Ксения Петербургская) geboren als Xenia Grigorijevna Petrova (Russisch: Ксения Григорьевна Петрова) (Sint-Petersburg, circa 1719 - 1730 – aldaar, circa 1803) is een patroonheilige van Sint-Petersburg, die volgens de overlevering al haar bezittingen aan de armen schonk na de dood van haar echtgenoot.

Haar echtgenoot was kolonel Andreij Fjodorovitsj Petrov, een vermogend bevelhebber uit het Russische leger. Hij was nauw betrokken bij de Sint-Andreaskathedraal. Na zijn dood zou Xenia nog 45 jaar lang de straten van Sint-Petersburg hebben doorgelopen gekleed in het militaire uniform van haar man. Hierbij deelde ze haar fortuin uit aan de minder bedeelden in de stad.

Xenia ligt begraven op het Smolenskijkerkhof. Haar graf wordt sinds 1902 gemarkeerd door een kapel. In 1988 werd ze door de Russisch-orthodoxe Kerk als Dwaas om Christus wil heilig verklaard. Haar feestdag werd vastgesteld op 24 januari van de juliaanse kalender, wat overeenkomt met 6 februari volgens de gregoriaanse kalender.

Zie de categorie Saint Xenia of Saint Petersburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.