Y Ravine Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Y Ravine Cemetery
Graven en Cross of Sacrifice
Graven en Cross of Sacrifice
Bouwjaar 1917
Locatie Beaumont-Hamel, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Totaal aantal slachtoffers 428
Ongeïdentificeerde slachtoffers 61
Type Militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission

Y Ravine Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in de Franse plaats Beaumont-Hamel in het departement Somme. Ze ligt 900 m ten zuidwesten van Beaumont op de herdenkingssite Beaumont-Hamel Newfoundland Memorial en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. De begraafplaats heeft een rechthoekige vorm met aan de oostelijke zijde een verbreding waarin het Cross of Sacrifice staat opgesteld. Ze heeft een oppervlakte van 1.166 m² en is omgeven door een natuurstenen muur.

Er liggen 428 doden begraven waaronder 61 niet geïdentificeerde.

In dezelfde site bevinden zich ook Hunter's Cemetery en Hawthorn Ridge Cemetery No.2.

Geschiedenis[bewerken]

Y Ravine was een kloof, zo'n 800 m ten zuiden van het dorp, die van oost naar west in de richting van het toenmalige front liep met aan het westelijke uiteinde een dubbele splitsing. Ze had steile wanden waarin schuilholen (dug-outs) waren ingericht.

Beaumont-Hamel werd door eenheden van de 29th Division (waartoe ook het Newfoundland Regiment behoorde) op 1 juli 1916 ingenomen maar konden het niet behouden. Op 13 november 1916 werd een nieuwe aanval uitgevoerd door de 51st (Highland) Division waarbij ook het ravijn werd veroverd.

De begraafplaats werd aangelegd door het V Corps in de lente van 1917 toen de omliggende slagvelden werden opgeruimd. Oorspronkelijk werd ze Y Ravine Cemetery No.1 genoemd. De graven van de Y Ravine Cemetery No.2 werden na de wapenstilstand overgebracht naar Ancre British Cemetery in Beaumont-Hamel.

Er liggen 383 Britten en 45 Canadezen begraven. Voor 53 Britten en 8 Newfoundlanders (Canadezen) werden Special Memorials[1] opgericht omdat hun graven niet meer gelokaliseerd konden worden.

Onderscheiden militairen[bewerken]

  • korporaal Richard Edward Hynes werd onderscheiden met de Distinguished Conduct Medal (DCM).
  • de sergeanten C.E. Howcroft en Harry Bremner en de soldaten R. Irwin, James Cotter, W.C. Millward en L. Yalden ontvingen de Military Medal (MM).