Yakult

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yakult
Australische Yakult (light)
Australische Yakult (light)
Land Vlag van Japan Japan
Hoofdingrediënt(en) melk
Serveertemperatuur Lauw
Gang Tussendoortje
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Yakult is een Japanse probiotische zuiveldrank.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van Yakult begint in 1908 met Ilja Iljitsj Metsjnikov (ook wel bekend als Eli Metchnikoff), Nobelprijswinnaar en onderzoeker aan het Pasteur-instituut in Parijs. Hij zag verband tussen gezondheid en de conditie van darmen en darmflora. De theorie over een lang leven zonder te verouderen, baseerde hij op de gezondheid en hoge levensverwachting in regelmatig yoghurt gebruikende Bulgaarse plattelandsgemeenschappen.

Ook Dr. Minoru Shirota deed onderzoek naar darmflora. In 1921 begon hij met een studie geneeskunde aan de Universiteit van Kyoto. Hij deed na zijn studie vooral onderzoek naar de relatie tussen bacteriën en gezondheid.

In 1930 slaagde Shirota erin lactobacillen te isoleren en te ontwikkelen die in voldoende aantallen het maagzuur konden overleven. De bacteriestam is naar hem vernoemd: Lactobacillus casei Shirota. In 1935 werd Yakult in Japan voor het eerst geproduceerd en sinds 1955 wordt het internationaal vermarkt. In Japan brengt Yakult verschillende producten met probiotica op de markt, zoals voedingsmiddelen, cosmetica en farmaceutica.

Voor de gezondheidsclaims met betrekking tot probiotica zoals Yakult is onvoldoende wetenschappelijk bewijs.[1]

In 1994 kwam Yakult voor het eerst in Nederland op de markt. Yakult Nederland B.V. in Amstelveen is een dochteronderneming van het Europese hoofdkantoor Yakult Europe B.V. in Almere. Ook de Yakultfabriek voor de Europese markt staat in Almere. Het bedrijf is momenteel[wanneer?] in 31 landen gevestigd.

Externe links[bewerken]