Yamaha YM2612

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yamaha YM3812

De YM2612, ook bekend als OPN2, is een zeskanaalssynthesizergeluidschip (of geïntegreerde schakeling). Hij behoort tot een familie van synthesizergeluidschips die door Yamaha worden geproduceerd en die gebruikmaken van 'FM' (frequentiemodulatiesynthese) om geluiden te produceren en is enigszins gelijk aan de YM3812 (OPL2) en YMF262 (OPL3) die in de populaire Adlib en Creative Labs "Sound Blaster-geluidskaarten voor de pc zijn verwerkt. De chip werd verder gebruikt in Sega's spelcomputer: de Mega Drive.

De YM2612 beschikt over de volgende eigenschappen:

  • zes gezamenlijke FM-kanalen (stemmen)
  • vier operatoren per kanaal
  • twee intervaltimers
  • een lagefrequentieoscillator (LFO)
  • analoge stereo-uitvoer (de meeste andere eigentijdse Yamaha-chips eisen een afzonderlijk externe digitaal-analoog-converterchip)
  • voor kanaal drie zes, de operating frequenties kunnen onafhankelijk worden ingesteld en maken tegenstrijdige dissonante boventonen mogelijk. (Normaliter zouden ze een eenvoudige relatie hebben, bijvoorbeeld 1,5x of 2x in verhouding met een gemeenschappelijke basisfrequentie.)
  • kanaal zes kan ook worden gebruikt om gesamplede geluiden (PCM) af te spelen in plaats van op FM-synthese gebaseerde geluiden.

Elk kanaal kan worden toegewezen of aan links, rechts of beide (centrum) van de stereo-uitvoer.

Het speciale, zesde kanaal kan handelen als een digitaal-analoog-converteerder (DAC) door middel van het 'DAC-enable'-register. Dit stelt de chip in staat om 8-bit-PCM-samplegeluiden af te spelen. Het inschakelen van DAC maakt FM voor dat kanaal onbruikbaar. Gegevens worden via het 8-bitregister in het DAC geschreven. De YM2612 voorziet niet in timingsvormen of het bufferen van PCM-samples, dus alle frequentiesturing en buffering moeten via software, op de hoofdprocessor, worden gedaan. De door de YM2612 gebruikte synthesizerpatches in Mega Drive-spellen zijn compatibel met enkele instrumenten uit de Yamaha DX/TX-synthesizer-reeks, waaronder de Yamaha DX100.