Yang (tijdschrift)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Het Vlaamse literaire tijdschrift yang besteedde vier maal per jaar ruime aandacht aan hedendaagse poëzie, proza, kritiek en essay, zowel van Nederlandstalige auteurs als in vertaling. Het blad werd in 1964 opgericht te Gent, waar het redactiesecretariaat was gevestigd. De laatste redactie, als gewoonlijk zonder hoofdredacteur, bestond uit Sascha Bru, Bram Ieven, Piet Joostens, Sarah Posman, Marc Reugebrink (redactiesecretaris), Johan Sonnenschein en Jeroen Theunissen.

Eind 2008 werd bekendgemaakt dat yang vanaf 2009 fuseert met freespace Nieuwzuid tot het tijdschrift nY. Het eerste nummer van nY verscheen in mei 2009 en werd gepresenteerd in het Gentse kunstencentrum Vooruit. Het nieuwe tijdschrift beschikt over een complementaire website met een eigen redactie (www.ny-web.be).

Writers-in-residence[bewerken]

Sinds 1997 nodigde de redactie per jaargang telkens één Nederlandstalige auteur uit om vier nummers lang een bijzonder schrijfproject te ontwikkelen in de rubriek ‘writer-in-residence’. Alle literaire genres kwamen daarbij in aanmerking.

Yang kwam tot stand met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Provincie Oost-Vlaanderen. Het tijdschrift was ook lid van CeLT (de vereniging van de Culturele en Literaire Tijdschriften uit Vlaanderen).

Yang kende jaarlijks de Yang-prijs toe aan een auteur voor één werk[1].

Externe links[bewerken]