Yann Fouéré

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Yann Fouéré
Yann Fouéré
Persoonsgegevens
Naam Jean Adolphe Fouéré
Geboren Aignan, Franse Republiek, 26 juli 1910
Overleden Saint-Brieuc, Franse Republiek, 20 oktober 2011
Land Frankrijk
Functie Politiek filosoof, Journalist
Oriënterende gegevens
Belangrijkste ideeën Europa van 100 Vlaggen
Beïnvloedde Identitaire beweging, Nouvelle Droite
Levensbeschouwing Rooms-Katholieke Kerk
Belangrijkste werken
1968 Towards a federal Europe
Portaal  Portaalicoon   Filosofie

Yann Fouéré (Aignan, 26 juli 1910 - Saint Brieuc, 21 oktober 2011) was een Bretons nationalist en Europees federalist.[1]

Bij zijn geboorte werd hij in de burgerlijkse stand ingeschreven als Jean-Adolphe, omdat de Franse overheid toentertijd Bretonse voornamen niet toestond. Hij interesseerde zich al jong voor Bretonse cultuur en geschiedenis, en zette zich in voor grotere autonomie. In 1945 moest hij Frankrijk verlaten omdat zijn betrokkenheid bij de Bretonse beweging gezien werd als collaboratie met de Duitsers. Hij vestigde zich eerst in Wales en later in Ierland. In 1958 werd hij van alle beschuldigingen vrijgesproken en kreeg hij eerherstel.

Hij bleef zich zijn hele leven inzetten voor de onafhankelijkheid van zijn thuisregio Bretagne. Hij was een productief essayist en publicist. Zijn bekendste boek is L'Europe aux Cents Drapeaux (1968) (Het Europa van 100 Vlaggen). Hierin ontwikkelde hij het idee dat een federaal Europa vorm zou moeten krijgen door het op te delen in vele kleine deelstaten gebaseerd op regionale identiteit, in plaats van de huidige natiestaten. Dit boek is in vele talen vertaald.

In 1975 werd hij samen met tientallen anderen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de voorbereiding van acties tegen de bouw van kerncentrales in Bretagne maar enkele weken later weer vrijgelaten. In 1999 was hij de oprichter van het Institut de Documentation Bretonne et Européenne, waar materiaal met betrekking tot de geschiedenis en de cultuur van Bretagne wordt verzameld.

In 2011 overleed Fouéré op 101-jarige leeftijd.