Identitaire beweging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Duits lid van de identitaire beweging tijdens een demonstratie van Pegida in Dresden in 2015

De identitaire beweging is een Europese ideologische en islamofobische protestbeweging die streeft naar het behoud van de nationale identiteit van ieder land, binnen duidelijke nationale grenzen. Ieder volk zou zijn eigen vermeende identiteit moeten kunnen handhaven. Vaak wordt gepleit voor een terugkeer naar 'traditionele waarden' van de westerse wereld zoals de vooroorlogse christelijke leer en het klassieke gezin.[1] Alles wat vreemd is aan de eigen identiteit wordt gezien als een bedreiging voor de westerse cultuur. Samenkomsten worden vaak gedreven door bezorgdheid over het verliezen van de eigen cultuur waarbij politieke correctheid wordt verworpen.

Een van de hoofdthema's is de massale immigratie van moslims, die de oorspronkelijke identiteit van Europa zou bedreigen. De opkomst van de beweging liep parallel met de War on Terror, die door de Verenigde Staten werd gestart als reactie op de aanslagen van Nine-eleven in 2001. De identitaire beweging is pan-Europees, dat wil zeggen dat zij zich baseert op een veronderstelde gedeelde Europese identiteit, maar met behoud van de nationale identiteit. Daarom zijn de aanhangers in het algemeen tegen de Europese Unie, die juist streeft naar het zoveel mogelijk verenigen van de Europese landen. De "Identitäre Bewegung Deutschland", de Duitse tak van de beweging, is door de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst in 2019 geclassificeerd als extreemrechts.[2] Ze vertoont gelijkenissen met het Amerikaanse alt-right.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

De identitaire beweging werd in 2002 in Frankrijk als anti-islampartij opgericht door onder anderen Fabrice Robert en Guillaume Luyt, onder de naam "Bloc Identitaire – Mouvement social européen". In 2005 deed een plaatselijke afdeling in Nice voor het eerst mee aan kantonverkiezingen onder de naam "Nissa Rebela". Deze groep werd opgericht door Phillipe Vardon en Benoit Loeuillet. In 2009 werd deze omgevormd tot een landelijke politieke partij.

In 2016 werd de Bloc Identitaire hernoemd tot Les Identitaires. De Franse tak heeft een jongerenafdeling die de naam Génération Identitaire (GI), of in het Engels Generation Identity draagt. Génération Identitaire werd lange tijd geleid door Phillipe Vardon.

Buiten Frankrijk[bewerken | brontekst bewerken]