Naar inhoud springen

Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch
ደቡብ ብሔሮች ብሔረሰቦችና ሕዝቦች
Bestuurlijk gebied in Ethiopië Vlag van Ethiopië
Vlag
Kaart van Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch
Coördinaten 6°30'NB, 37°6'OL
Algemeen
Oppervlakte 112.343[1] km²
Inwoners 15.321.000 (2007)
(136,4 inw./km²)
Hoofdstad Awasa
Bestuurlijke status regio (kilil)
Overig
Aantal zones 9
Belangrijkste talen Sidamo, Welayta, Hadiya, talen van de Gurage, Kafa, Kambaata, Amhaars
Aantal woredas 77
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch was een regio (kilil of staat) van Ethiopië. De naam van de regio betekent in het Nederlands: "Zuidelijke naties, nationaliteiten en volken". De hoofdstad van de regio is Awasa en de regio telde in 2007 15.321.000 inwoners.

De regio loste op toen de regio Sidama, de regio Zuidwest-Ethiopië, de regionale staat Zuid-Ethiopië en de regionale staat Centraal-Ethiopië onafhankelijk van elkaar ontstonden.

In juni 2020, na de vorming van de regio Sidama lag de hoofdstad van de regio, Awasa, buiten de grenzen van de regio. De toenmalige regionale regering was van plan om te verhuizen naar een stad binnen de grenzen van de regio. De grootste steden in de regio waren Sodo met 194.977 inwoners en Arba Minch met 151.013 inwoners.

De ontbinding van de regio werd definitief voltrokken toen op 18 augustus 2023 de SNNPR werd ontbonden in de regionale staat Zuid-West-Ethiopië, de regionale staat Zuid-Ethiopië en de regionale staat Centraal-Ethiopië.

De regio lag in het zuidwesten van Ethiopië en grensde aan Kenia, Zuid-Soedan, en de overige Ethiopische regio's Gambela en Oromia.

Belangrijke steden waren naast de hoofdstad: Hosaena, Irgalem, Dilla, Sodo en Arba Minch.

De regio is in 1995 op etnische gronden opgericht. Zoals de naam al aangeeft, heeft de regio een heterogene bevolking, met meer dan vijfenveertig etnische groepen, waarvan er geen enkele een meerderheid heeft. De omvangrijkste drie groepen zijn de Sidama (18%), de Gurage (14,7%) en de Welayta (11,5%).[2]