Ypres Town Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ypres Town Cemetery
Een deel van de Britse perken
Een deel van de Britse perken
Locatie Ieper, Vlag van België België
Totaal aantal slachtoffers 144
Ongeïdentificeerde slachtoffers 9
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission

Ypres Town Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in de gemeentelijke begraafplaats van de Belgische stad Ieper. De begraafplaats ligt ongeveer 800 m ten noordoosten van de Grote Markt. De Britse perken liggen verspreid tussen de burgerlijke graven en hebben samen een oppervlakte van 493 m². Deze perken worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

Er liggen 144 Britten (waaronder 9 niet geïdentificeerde), en 1 Indiër begraven

Geschiedenis[bewerken]

Ieper is gedurende de hele oorlog in geallieerde handen gebleven. Het front vormde een uitstulping (zgn. Ieperboog) in het bezette gebied, waardoor de stad bijzonder kwetsbaar was voor de onophoudelijke vijandelijke beschietingen. Dit was de oorzaak van de totale vernietiging van Ieper. De gemeentelijke begraafplaats van Ieper werd van oktober 1914 tot mei 1915 gebruikt voor het begraven van gesneuvelden. In 1918 werd nog 1 militair begraven. Enkele dagen na het begin van de bijzettingen op deze begraafplaats werd ook gestart met de aanleg van de aansluitende Ypres Town Cemetery Extension.

Graf van Maurice of Battenberg

Graven[bewerken]

  • Prins Maurice Victor Donald of Battenberg[1], luitenant bij het 1st King's Royal Rifle Corps, was een kleinzoon van koningin Victoria. Hij werd vereerd met de titel van Knight Commander of the Royal Victorian Order (KCVO). Hij was 23 jaar toen hij sneuvelde op 27 oktober 1914 tijdens gevechten nabij Broodseinde. Zijn neven (zonen van de Duitse keizer Wilhelm II) vochten aan Duitse zijde.
  • Charles George Francis Mercer-Nairne, majoor bij de 1st (Royal) Dragoons en William George Sidney Cadogan, majoor bij de 10th (Prince of Wales's Own Royal) Hussars werden vereerd met het lidmaatschap van de Royal Victorian Order (MVO).
  • Albert Alexander Leslie Stephen, kapitein adjudant bij de Scots Guards werd onderscheiden met de Distinguished Service Order (DSO).
  • luitenant Edmund Wilkinson en sergeant-majoor Edward James King werden onderscheiden met de Distinguished Conduct Medal (DCM).
  • Een 50-tal medewerkers van de Commonwealth War Graves Commission (vroeger de Imperial War Graves Commission genoemd) liggen hier ook begraven.

Deze begraafplaats is opgenomen in de lijst van het Bouwkundig Erfgoed.[2]

Externe links[bewerken]