Yum! Brands

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yum! Brands, Inc.
Logo
Twee restaurants van Yum! Brands
Beurs NYSE: YUM
Oprichting 1997
Sleutelfiguren David C. Novak, Bestuursvoorzitter/CEO
Hoofdkantoor Louisville, Kentucky,
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Producten Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut, Wingstreet, East Dawning, Taco Bell
Omzet/jaar $ 9,1 miljard (2004)
Winst/jaar $ 288 miljoen (2004)
Website Yum!
Portaal  Portaalicoon   Economie

Yum! Brands, Inc. wat vaak wordt afgekort tot Yum! is een onderneming op het gebied van fastfood. Het is eigenaar en franchisegever van de merken Kentucky Fried Chicken (KFC), Pizza Hut, Wingstreet, East Dawning en Taco Bell. Het hoofdkantoor is gevestigd in Louisville, Kentucky. Het is het grootste fastfoodbedrijf ter wereld[1], met ongeveer 36.000 restaurants over de wereld verspreid, in meer dan 100 landen en territoria.

In hun markt zijn de merken van Yum! de grootste ketens ter wereld. Tot 2011 hoorde ook A&W Restaurants en Long John Silver's bij het bedrijf.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Yum! werd opgericht op 7 oktober 1997 als Tricon Global Restaurants, Inc. een onafhankelijk beursgenoteerde onderneming, nadat PepsiCo, deze bedrijven verzelfstandigde. Pepsi was tot dan toe eigenaar van de merken KFC, Pizza Hut en Taco Bell. In de restaurants van deze ketens worden nog steeds dranken van PepsiCo verkocht, door het levenslange contract met het bedrijf.

In maart 2002 kondigde Tricon aan dat het Yorkshire Global Restaurants had overgenomen. Yorkshire kent twee formules: Long John Silver's en A&W Restaurants. Tegelijkertijd maakte het management bekend dat de naam werd gewijzigd in Yum! Brands, Inc., waarmee de naam van de onderneming beter het portfolio dekte volgens de CEO. Ook sloot de naam beter aan op de afkorting waarmee het bedrijf bekendstaat op de New York Stock Exchange. Deze was van Tricon YUM. Dit werd goedgekeurd tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in 2002. Op deze vergadering werd ook besloten tot aandelensplitsing.

Multibranding[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf heeft als speerpunt het zogenaamde multibranding. Dit wil zeggen dat meerdere merken in één restaurant worden verkocht.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]