Yvonne Nèvejean

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yvonne Nèvejean

Yvonne Feyerick Nèvejean (Gentbrugge, 15 november 1900 - Elsene 10 augustus 1987) was directrice van Nationaal werk voor Kinderwelzijn tijdens WOII en een Belgische verzetsstrijder. Zij was een van de leiders van een organisatie die hielp bij het verbergen van Joodse kinderen in nazi- bezet België tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze speelde een rol bij het verbergen van ongeveer 4000 kinderen, velen bij katholieke gezinnen en instellingen.[1] Na de oorlog werd ze geëerd binnen en buiten België. In 1965 werd ze door Yad Vashem, de Holocaust Remembrance Authority in Jeruzalem, aangewezen als Rechtvaardige onder de Volkeren, en in 1996 werd een postzegel uitgegeven in België met haar afbeelding.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Nèvejean studeerde aan de Universiteit van Gent en vervolgens in de VS, waar ze een Master of Arts in Social and Political sciences behaalde aan de New York State University. Na haar terugkeer naar België in 1928 begon ze te werken bij het Nationaal Agentschap voor Kinderen (Oeuvre Nationale de l'Enfance ), een organisatie die een netwerk van kindertehuizen in heel België exploiteerde. Ze werd uiteindelijk het hoofd van deze organisatie.[2]

De nazi's begonnen Belgische Joden te deporteren in de zomer van 1942. Op dat moment werd Nèvejean benaderd door het Comité de Défence des Juifs en Belgique, de belangrijkste Joodse ondergrondse organisatie van België (opgericht in 1942 door Hertz Jospa), en gevraagd om Joodse kinderen te redden die gescheiden waren van hun ouders. Nèvejean handelde in wezen alleen en stemde ermee in om kinderen onder te brengen bij gezinnen en instellingen om hen te beschermen. Uiteindelijk redde ze het leven van ongeveer 4.000 Joodse kinderen.

De Joodse ondergrondse financierde de uitgebreide reddingsoperatie van Nèvejean, maar toen hun middelen niet toereikend waren, vond Nèvejean financiering van banken en van de in Londen gevestigde Belgische regering in ballingschap en de American Jewish Joint Distribution Committee. De Gestapo probeerde de operaties van Nèvejean te stoppen en arresteerde enkele redders en onderduikers, maar was over het algemeen niet succesvol vanwege de dappere opstelling van Nèvejean en prominente Belgen als koningin-moeder Elisabeth en Leon Platteau van het Belgische ministerie van justitie. De Belgische priester pater Joseph André uit Namen was ook prominent in deze beweging.[3]

Op 19 december 2016 werd beslist door het gemeentebestuur van Gent een straat naar haar te vernoemen.[4]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Yvonne Nèvejean. Shoah Resource Centre. Geraadpleegd op 26 augustus 2019.
  2. Yvonne Nevejan. www.philagodu.be. Geraadpleegd op 26 augustus 2019.
  3. Nèvejean, Yvonne°. www.jewishvirtuallibrary.org. Geraadpleegd op 26 augustus 2019.
  4. Plaatsnaamgeving in Gent-Oostakker: Ivonna Nevejanstraat. Stad Gent newsroom (20 januari 2017). Geraadpleegd op 24 oktober 2020.
  • Mordechai Paldiel, Encyclopedia of the Holocaust, New York: Macmillan, vol. 3, pp.   1059-1060. Foto
  • Maxime Steinberg, L'Etoile et le Fusil, (1986) Bruxelles: Vie Ouvrière, tome 3, pp.   103-105

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Yvonne_Nèvejean op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]