Zal 't gaan, ja?

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zal 't gaan, ja?
Stripreeks F.C. De Kampioenen
Volgnummer 1
Scenario Hec Leemans
Tekeningen Hec Leemans
Type Softcover
Eerste druk 1997
Uitgever Standaard Uitgeverij
Lijst van albums van F.C. De Kampioenen
Portaal  Portaalicoon   Strip

Zal 't gaan, ja? is het eerste album van de stripreeks F.C. De Kampioenen, getekend door Hec Leemans. De titel van het album is afkomstig van de uitspraak van DDT, of Dimitri De Tremmerie, vertolkt door Jacques Vermeire in de televisieserie. De strip is uitgegeven in 1997 door Standaard Uitgeverij. Een tweede druk verscheen in januari 2005.

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Balthazar Boma pronkt met zijn nieuwe sportwagen bij De Kampioenen, het is een gloednieuwe BMW, hij kan Pascale overtuigen mee een ritje te maken waarbij ze zonder benzine vallen en DDT hun komt depaneren. DDT zal de rest van het verhaal proberen een sleepkost aan Boma aan te rekenen. Boma is ook wat bevreesd en voelt zich onveilig nadat in de fabriek twee palletten met worsten gestolen werden. Carmen stelt - zeer tegen de zin van hemzelf - voor Xavier 's nachts te laten waken. Terwijl Boma met een afspraakje, zijn "poepeke", gaat eten bij "Comme chez Jean-Pol" begint Xavier aan zijn eerste wacht in de villa en de fabriek. Hij stort zich evenwel iets te enthousiast op de dagschotels in de koelkast van Boma en in plaats van te waken belandt hij al vrij snel in het bed van Boma waar hij zijn roes begint uit te slapen. Bieke en Markske verstopten zich diezelfde nacht net vlak bij Boma's woning 's nachts om Boma te betrappen op overspel, en met foto's een bewijs daarvan te leveren aan haar moeder. Bieke slaagt erin een foto te nemen, maar Mark is laat met het filmrolletje naar de fotograaf te brengen voor ontwikkeling en Bieke kon op het moment van de foto zelf niet zien wie of wat ze trok. Xavier wordt doordat hij dit allemaal niet voorkwam en in bed lag, ontslagen.

De volgende dag gaat Boma met Pascale naar "Comme chez Jean-Pol" waar ze een goed woordje gaat doen voor Xavier. Boma geeft toe in de hoop Pascale zo goedgezind te maken. Wanneer hij thuis komt merkt hij dat er terug een inbraak is geweest, en krijgt Carmen te horen dat Xavier opnieuw mag beginnen. Om hem alert en wakker te houden heeft Carmen Xavier gehypnotiseerd voor hij op nachtronde vertrok. Maar dat loopt helemaal verkeerd, Xavier begint zelf te stelen en deponeert de buit bij Carmen en hem thuis en bij DDT. Hij steelt zelfs een tank in de kazerne en rijdt daarmee over de nieuwe BMW van de voorzitter en in de gevel van de garage van DDT. Gelukkig brengt een voetbal die op zijn hoofd belandt hem terug uit hypnose.

Tijdens de volgende voetbalmatch van De Kampioenen wordt duidelijk wie de oorspronkelijke dieven zijn, ontevreden klanten die allemaal ziek werden van worsten van Boma. Boma's afspraak, "poepeke" blijkt de aanvoerster te zijn en de gestolen worsten uit de fabriek worden door de demonstranten allemaal als projectielen gebruikt. Boma hoopt dat de politiecommissaris zal ingrijpen maar die is de ziekte van heel het corps na het eten van Boma worst op de barbecue van de politie niet vergeten en stelt de actie te steunen. Hij verklapt ook dat de leidster van het protest zijn eigen dochter is. Het verhaal eindigt in het café waar Bieke met de ontwikkelde foto's toekomt, ze durfde zelf niet eens te kijken, maar is er zeker van het bewijs van Boma's ontrouw mee te hebben. De enige foto die Bieke evenwel kon nemen is er eentje wanneer Boma Xavier in zijn bed vond.

Hoofdpersonages[bewerken | brontekst bewerken]

Gastpersonages en figuranten[bewerken | brontekst bewerken]

  • "poepeke", de dochter van de politiecommissaris
  • de politiecommissaris