Zandvis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zandvis
4sablefish 500.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Scorpaeniformes (Schorpioenvisachtigen)
Familie:Anoplopomatidae (Koolvissen)
Geslacht:Anoplopoma
Soort
Anoplopoma fimbria
(Pallas, 1814)
Afbeeldingen Zandvis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zandvis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De zandvis, Pacifische koolvis of zwarte kabeljauw (Anoplopoma fimbria), is een straalvinnige vis uit de familie van Anoplopomatidae (koolvissen) en behoort derhalve tot de orde van schorpioenvisachtigen (Scorpaeniformes).

Kenmerken[bewerken]

De flanken van deze slankgebouwde vis zijn zilverkleurig, met aan de toppen van de aarsvin en staartvin wat oranje of lichtrood. De rugvin is ver naar achteren geplaatst. De rugzijde vertoont een grijsgroene tot zwarte schutkleur, vaak met vlekken of strepen. De buikzijde is wit. De ogen bevatten een dun huidlaagje ter bescherming tegen schurend zand. Deze vis kan een lengte bereiken van 120 cm en een gewicht tot 57 kg. De hoogst geregistreerde leeftijd is 62 jaar.

Leefwijze[bewerken]

Het voedsel van zandvissen bestaat uit ongewervelde bodemdieren. Ze hebben een onderstandige bek met zintuigpapillen die helpt bij het voedselzoeken.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Anoplopoma fimbria is een zoutwatervis en een bodemdier. De vis prefereert een diepwaterklimaat en leeft hoofdzakelijk in de Grote Oceaan. De diepteverspreiding is 0 tot 2740 m onder het wateroppervlak. Hij komt voor in de zuidwestelijke Indische Oceaan, van Mozambique tot de Kaap langs zandige kusten.

Relatie tot de mens[bewerken]

Anoplopoma fimbria is voor de visserij van groot commercieel belang. In de hengelsport wordt er weinig op de vis gejaagd. De soort kan worden bezichtigd in sommige openbare aquaria.

Externe link[bewerken]