Zondagskind

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een zondagskind is in letterlijke zin een persoon die op een zondag is geboren. In figuurlijke zin is een zondagskind een geluksvogel, iemand die veel geluk heeft in het leven.

In de psychologie is een zondagskind iemand die altijd het positieve van alles inziet, hij/zij houdt ervan om mensen te leren kennen en kan met iedereen opschieten. Een zondagskind kan dus met de schoonmaker net zo goed opschieten als met de baas. Het lijkt alsof een zondagskind altijd geluk heeft, maar het is eigenlijk omdat deze persoon met iedereen goed op kan schieten, en iedereen gunt hem/haar dus ook van alles.

Vroeger geloofde men dat een zondagskind geesten kon zien en de toekomst kon voorspellen. Mogelijk is het begrip Zondagskind een verchristelijking van het heidens-germaanse begrip Donnertagskind - een kind onder de bescherming van Thor.[1]

Statistiek[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 zijn er in Nederland 22.232 zondagskinderen geboren. Ter vergelijking, in totaal zijn er dat jaar 187.910 kinderen geboren.[2] Het aantal zondagskinderen is 18,5% lager dan het aantal dat verwacht zou mogen worden als er op alle dagen van de week evenveel kinderen zouden zijn geboren. Door planning via opzettelijk ingeleide bevallingen en keizersnedes ligt het aantal geboortes in het weekend lager.

Zondagskind in de literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeelden van mensen die zondagskinderen genoemd werden[bewerken | brontekst bewerken]

Premier Jan de Quay kreeg als bijnaam "Zondagskind in de politiek".

De Nederlandse minister van Financiën Zalm noemt zich weleens een zondagskind. In 2000 bijvoorbeeld, antwoordde hij op een vraag van CDA-kamerlid Jan Peter Balkenende of de begroting overschreden zou mogen worden, als het wat minder zou blijken te gaan: "Ik ben een zondagskind, dus ik denk dat ik wel weer geluk zal hebben.".[3]

De eerste twee kinderen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, Catharina-Amalia en Alexia zijn zondagskinderen.[4] Het derde echter niet; zij werd geboren op een dinsdag(avond).