Wagenwiel (symbool)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zonnewiel)
Ga naar: navigatie, zoeken
Zonnerad in Efeze (2004)
Variant van het zonnerad in Efeze (2004)

Het wagenwiel of zonnewiel uit Efeze is een christelijk symbool.

Dit symbool werd gebruikt om reizende christenen een veilig adres te tonen. Dit wiel is gemaakt in de vorm van een wagenwiel. Met de spaken van dit zonnerad kun je ook de letters van het ichthus-teken samenstellen. Het gebruik van het wiel is echter veel ouder. Wanneer je de Griekse letters - Ι Χ Θ Υ Σ - op elkaar legt, verschijnt het wiel zoals afgebeeld in bovenstaande afbeeldingen. Daarmee was het niet direct herkenbaar voor de vervolgers van christenen in Efeze. Het symbool is ook vaak versierd om herkenning te voorkomen. In Efeze zijn tientallen variaties te vinden. Een belangrijke variatie op de basisvorm is het Maltezer kruis.

Op meerdere plaatsen in de wereld is het zonnewiel terug te vinden, bijvoorbeeld in kerken in Ethiopië, maar ook in de familiewapens van Europese edelen komt een variant van het zonnewiel voor. Het universele symbool van de Verenigde Naties is ook gedeeltelijk samengesteld met het wiel.

Ook in het wapen van de gemeente Wageningen is een variant terug te vinden.[1] En het gecombineerde wapen van het voormalige waterschap Ede/Wageningen.[2] De in 1877 door Koning Willem III opgerichte Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel (NMNH) gebruikt een variant in haar logo.[3]

Zie ook[bewerken]