Zoo Duisburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zoo Duisburg
Netgiraffen
Geopend 12 mei 1934
Locatie Duisburg,
Noordrijn-Westfalen, Duitsland
Oppervlakte 16 hectare
Coördinaten 51° 26′ NB, 06° 48′ OL
Lid van EAZA
Thema Exotische diersoorten
Website
Orinocodolfijn
Dwerggnijlpaarden

Zoo Duisburg is de dierentuin van de Duitse stad Duisburg in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die werd opgericht op 12 mei 1934. In de dierentuin worden ongeveer 2150 dieren uit circa 280 soorten gehouden. Zoo Duisburg is vooral beroemd om de koala's en de dolfijnen. De dierentuin wordt door de A 3 in een oostelijk en een westelijk deel verdeeld die onderling door een voetgangersbrug over de snelweg zijn verbonden.

Beschrijving[bewerken]

De twee bekendste bewoners van Zoo Duisburg zijn de dolfijnen en de koala's. Het dolfinarium, dat tot de grootste van Europa behoort, werd in 1965 geopend en het biedt onderdak aan een groep tuimelaars (Tursiops truncatus). Twee andere soorten dolfijnen leefden van 1969 tot 2004 in het nabijgelegen Wallarium: de beluga (Delphinapterus leucas) en de kortsnuitdolfijn (Cephalorhynchus commersonii). Alle drie de soorten waren in shows te zien. In 2004 verhuisden de laatste beluga "Ferdinand" en de laatste kortsnuitdolfijn "Yogi" naar het Amerikaanse Sea World San Diego, alwaar ze samen met soortgenoten een beter en groter bassin gingen bewonen. In Rio Negro, een tropische hal in Zoo Duisburg, bevindt zich het verblijf van de Orinocodolfijnen (Inia geoffrensis). In Rio Negro leven ook verschillende soorten apen en vogels.

De koala's (Phascolarctos cinereus) bewonen het Koalahaus, dat geopend werd in 1994 en ook onderdak biedt aan borstelstaartratkangoeroes (Bettongia penicillata), wombats (Vombatus ursinus) en tot voor kort Matschie-boomkangoeroes (Dendrolagus matschiei).

Zoo Duisburg is verder bekend om de grote groep fossa's (Cryptoprocta ferox) en het Äquatorium. Dit gebouw met omliggende buitenverblijven wordt bewoond door dwergnijlpaarden (Hexaprotodon liberiensis) en verschillende apensoorten waaronder gelada's (Theropithecus gelada).

Voorbeelden van andere onderdelen van Zoo Duisburg zijn het Aquarium, het Vogelhaus, het Raubtierenhaus met leeuwen (Panthera leo) en nevelpanters (Neofelis nebulosa) en de verblijven van de Afrikaanse olifanten (Loxodonta africana), reuzenotters (Pteronura brasiliensis) en Kodiakberen (Ursus arctos middendorffi). Het partnerschap van de stad Duisburg met het Chinese Wuhan leidde in 1988 tot de aanleg van de Chinesischen Gartens in Zoo Duisburg.

Externe link[bewerken]