Zouteveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zouteveen
Voormalige gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Zouteveen (Zuid-Holland)
Zouteveen
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Midden-Delfland Midden-Delfland
Coördinaten 51° 57′ NB, 4° 20′ OL
Algemeen
Inwoners 210 (2007)
Overig
Postcode 2636
Netnummer 015
Woonplaats (BAG) Schipluiden
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Plattegrond van deze plaats

Zouteveen is een voormalige gemeente in de gemeente Midden-Delfland, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het ligt in het zuiden van de gemeente tussen Negenhuizen en Vlaardingen, rond het huidige buurtschapje De Kapel en de Zouteveense polder. Zouteveen valt voor de postadressen onder Schipluiden.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Zouteveen, vroeger Souteveen, kan worden verklaard uit het feit dat er in het gebied waarin dit voormalige gehucht lag, een zoute kwel was, evenals in de nabij gelegen Foppenpolder nu nog het geval is.

Wapen[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen van de voormalige gemeente is afgeleid van die van de heerlijkheid Souteveen.

Gevierendeeld, het eerste en vierde van goud beladen met een roode band, waarop 3 gouden sterren; het tweede en derde mede van goud, elk beladen met roode banden

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1282 werden Zouteveen en De Lier losgemaakt van het bezit van de graven van Holland. Zouteveen werd een ambachtsheerlijkheid. Later werd Zouteveen een gemeente. Deze bestond uit twee afzonderlijke delen. Het kleinste lag in de Holierhoekse polder aan de Vlaardingervaart dicht bij Vlaardingen. Hier bevond zich sinds eind zeventiende eeuw de rooms-katholieke kerk van Vlaardingen. Thans ligt hier de begraafplaats Emaus.

Het andere, grootste deel, lag in de Zouteveense polder en grensde ten noorden aan de gemeente Sint Maartensregt[1], daarvan gescheiden door de Noordmolensloot. Ten westen vormde Vlaardingervaart de scheiding met Maasland. Ten westen grensde Zouteveen aan de gemeenten Hof van Delft en Kethel. Ten zuiden vormde de Zwet de grens met Vlaardingerambacht en Kethel.

In 1855 werd de gemeente Zouteveen opgeheven en toegevoegd aan Vlaardingerambacht. Vlaardingerambacht werd op zijn beurt in 1941 opgeheven en verdeeld onder Schipluiden en Vlaardingen. Zouteveen kwam deels bij Schipluiden, deels bij Vlaardingen.

In september 2007 vierden de bewoners het 725-jarig bestaan van de voormalige gemeente Zouteveen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

't Schouw of Rechthuis van Zouteveen aan de Vlaardingsevaart