Hr.Ms. Bonaire (1877)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Zr. Ms. Bonaire)
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag
Hr.Ms. Bonaire
Vlag
Holland201112 DSC1957.JPG
Geschiedenis
Kiellegging 1876
In dienst gesteld 1877
Uit dienst gesteld 1902
Algemene kenmerken
Afmetingen 53 m lengte
Bemanning 90 tot 100
Techniek en uitrusting
Bewapening 1 x 15 cm achterlader
3 x 12 cm achterlader
2 x 3,7 cm revolverkanon
1 x 12 cm mortier
diverse stukken sloepsgeschut
Portaal  Portaalicoon   Marine

De Hr.Ms. Bonaire is een Nederlands schroefstoomschip der vierde klasse van de Koninklijke Marine. Ze is het oudste nog bestaande Nederlandse marineschip dat in Nederland is gebouwd, door het Etablissement Fijenoord in Rotterdam, de scheepswerf van de Nederlandsche Stoomboot Maatschappij. Ze was een driemaster, die als voortstuwing behalve de zeilen ook een stoomgedreven schroef had. De stoominstallatie bestond uit twee Schotse ketels en een tweecilinder liggende stoomzuigermachine.

De ijzeren scheepshuid van de Bonaire is geheel bekleed met teakhouten balken. Dit hout diende voor het bevestigen van zinken platen, met als doel het tegengaan van aangroei. Dat bleek niet te werken, maar de zinken platen hielpen wel als kathodische bescherming van de ijzeren scheepshuid.

Haar inzet als oorlogsschip heeft zich beperkt tot enkele vaarten naar het Caribisch gebied tegen zeerovers uit Venezuela en Colombia.

In 1902 is de Bonaire uit dienst genomen en tot logementsschip verbouwd, in welke hoedanigheid ze tot 1923 in Hellevoetsluis en Dordrecht lag. Ze is daarna aan de gemeente Delfzijl verkocht, die het tot 1988 gebruikte als logementsschip voor Zeevaartschool Abel Tasman.

Sinds 1996 ligt de Bonaire in een dok in Den Helder. Het is de bedoeling dat ze wordt gerestaureerd.