Zuid-Afrikaanse Grensoorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuid-Afrikaanse Grensoorlog
Onderdeel van de Koude Oorlog
Operaties door SWAPO en het Zuid-Afrikaanse leger in Angola en Namibië tussen 1978 en 1979.
Operaties door SWAPO en het Zuid-Afrikaanse leger in Angola en Namibië tussen 1978 en 1979.
Datum 26 augustus 19661989
Locatie Namibië, Angola en Zambia.
Resultaat Verergering burgeroorlog in Angola.
Casus belli Namibische en Angolese onafhankelijkheidsstrijd.
Territoriale
veranderingen
Zuid-Afrikaanse en Cubaanse terugtrekking uit Angola.
Onafhankelijkheid van Namibië.
Strijdende partijen
Vlag van Angola Angola
Vlag van Zambia Zambia
Vlag van Cuba Cuba
Vlag van Sovjet-Unie (1980-1991) Sovjet-Unie
Vlag van Duitse Democratische Republiek DDR
ANC UmkhontoweSizwe.png Umkhonto we Sizwe
Flag of South West Africa People's Organisation.svg SWAPO
Flag of South Africa (1928-1994).svg Zuid-Afrika
Flag of UNITA.svg UNITA

De Zuid-Afrikaanse Grensoorlog was een conflict dat plaatsvond in het destijds door Zuid-Afrika bezette Zuidwest-Afrika (thans Namibië) en Angola tussen Zuid-Afrika en UNITA enerzijds en Angola, SWAPO, Cuba, de Sovjet-Unie en de DDR anderzijds.

Namibische onafhankelijkheidsstrijd[bewerken]

De oorsprong kan worden gevonden in de Eerste Wereldoorlog toen Zuid-Afrika Duits-Zuidwest-Afrika veroverde en er vervolgens een mandaat over kreeg van de Volkenbond. Na de Tweede Wereldoorlog voerde Zuid-Afrika de apartheid in en in 1966 werd het mandaat over Zuidwest-Afrika door de Verenigde Naties ingetrokken. Zuid-Afrika weigerde echter het territorium te verlaten en beschouwde het als een vijfde provincie, naast de Oranje Vrijstaat, Transvaal, de Kaapprovincie en Natal.

Intussen was in Zuidwest-Afrika de South West Africa People's Organisation (SWAPO) opgekomen als grote onafhankelijkheidbeweging en die greep naar de wapens. SWAPO opereerde onder meer vanuit buurland Zambia waardoor Zuid-Afrika ook in dat land militaire operaties uitvoerde en daarvoor veroordeeld werd door de VN-Veiligheidsraad. Namibië verwierf in 1990 onafhankelijkheid van Zuid-Afrika.

Angolese Burgeroorlog[bewerken]

Tussen 1961 en 1974 was in Angola, de noorderbuur van Namibië, de onafhankelijkheidsoorlog tegen kolonisator Portugal gevoerd. Na het verkrijgen van onafhankelijkheid ontstond een burgeroorlog tussen de verschillende groeperingen om de macht. De oorlog was ook een duidelijk deel van de Koude Oorlog door de strijd tussen de door de Sovjet-Unie gesteunde communistische MPLA en de door de Verenigde Staten en Zuid-Afrika gesteunde UNITA. Begin jaren 1980 stuurde Zuid-Afrika troepen naar Angola. In 1989 begonnen onderhandelingen die tot het formele einde van de oorlog leidden.