Naar inhoud springen

Zwart Front

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Strepulah (overleg | bijdragen) op 8 mrt 2020 om 17:57.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Voor de in 2012 ontstane fascistische organisatie, zie Zwart Front (2012).
Zwart Front
Zwart Front tegen NSB. Brochure uit 1935
Personen
Partijleider Arnold Meijer
Geschiedenis
Opgericht mei 1934
Opheffing 1938
Algemene gegevens
Actief in Nederland
Richting Extreemrechts
Ideologie Fascisme
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Zwart Front was een Nederlandse fascistische politieke partij, die in mei 1934 werd opgericht door Arnold Meijer, een voormalige seminarist, die journalist was geworden. De organisatie was actief van 1934-1940. Zij zou per 30 maart 1940 worden opgevolgd door het Nationaal Front (1940-1941).[1]

Het Zwart Front richtte zich politiek gezien vooral op het fascistische Italië en niet zozeer op het nationaalsocialistische Duitsland. Wel was het Zwart Front fel antisemitisch en trachtte het de NSB qua antisemitisme te overtreffen. Het Front was daarnaast ook fel antikapitalistisch en 'revolutionair'. Meijer 'constateerde' duidelijke overeenkomsten tussen het kapitalisme en het marxisme. Beide kwamen volgens Meijer voort uit het jodendom.

Bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 1937 behaalde de partij 8178 stemmen; onvoldoende voor een zetel.

Begin 1940 werd het Zwart Front omgedoopt tot Nationaal Front. Een belangrijk programmapunt bleef de aansluiting van Vlaanderen bij de Nederlandse staat tot een Groot-Nederland. De achterliggende gedachte was, dat mensen die eenzelfde taal spreken, in eenzelfde land verenigd hoorden te zijn. Dit werd echter niet nagestreefd door de NSB en omdat de Duitse bezetter na de inval ging samenwerken met de NSB in plaats van met het Nationaal Front, is dit punt nooit gerealiseerd.

Na de Duitse inval bood het Nationaal Front samenwerking aan met de bezetter, maar die voelde daar niets voor. In december 1941 werd de vereniging verboden. Aanleiding was het verlangen van het Nationaal Front om tegenover de Duitsers een zelfstandige, Nederlandse beweging te blijven, met behoud van de fascistische invloeden. Toen Duitsland Nederlandse mannen opriep voor de strijd tegen de Sovjet-Unie wilde Meijer, en daarmee het Nationaal Front, dat de soldaten Nederlands zouden blijven en hun eed op de Nederlandse vlag zouden afleggen. De Duitsers eisten echter een eed op de Führer en maakten met het verbieden van het Nationaal Front een einde aan de discussie.

Referenties

  1. Dagblad De Grondwet van 2 maart 1940 op Delpher.nl.