Zwart soldaatje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zwart soldaatje
Parende zwarte soldaatjes
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Onderorde:Polyphaga
Infraorde:Elateriformia
Superfamilie:Elateroidea
Familie:Cantharidae (Soldaatjes)
Geslacht:Cantharis
Soort
Cantharis rustica
Fallén, 1807
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zwart soldaatje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Het zwart soldaatje[1][2] (Cantharis rustica) is een keversoort uit de familie van de soldaatjes (Cantharidae). De soort komt wijdverspreid in Europa voor.

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het zwart soldaatje heeft een lichaamslengte tussen de 9 en 12,5 millimeter. De kop en antennes zijn zwart, met uitzondering van de oranjerode monddelen en eerste twee à drie antennesegmenten. Het halsschild is oranjerood aan de randen en heeft in het midden een zwarte vlek. De dekschilden zijn zwart. De poten zijn zwart, met uitzondering van de oranjerode dijbenen. De onderzijde is oranjerood, net als de bovenzijde van het achterlijf. Deze steekt vaak in een punt onder de dekschilden uit.

Gelijkende soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Voor Nederland heeft het Nederlands Soortenregister de benaming zwart soldaatje vastgesteld voor deze soort. Ook voor andere soorten wordt deze naam gebruikt, al dan niet terecht.

Het zwart soldaatje lijkt sterk op het donker soldaatje (C. fusca), dat gemiddeld wat groter is. Deze soort heeft echter geheel zwarte poten en de zwarte vlek op het borstschild raakt meestal de voorrand.[3] Het soortenregister geeft aan dat voor het donker soldaatje meerdere namen gebruikt worden, waaronder ook zwart soldaatje.[4]

Zie ook Donker soldaatje voor het onderscheid met meer gelijkende soorten

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het zwart soldaatje leeft in gebieden met hoog gras en open bosgebieden. Zowel de larven als de volwassen kevers leven van allerlei insecten, die ze voornamelijk bejagen op bloemen. De kevers vliegen van midden mei tot eind juni.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]