Zwarte September (conflict)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met Zwarte September wordt verwezen naar de septembermaand van het jaar 1970 waarin een conflict tussen de Jordaanse staat en Palestijnse vluchtelingen werd uitgevochten. In de Arabische wereld wordt dit conflict ook wel de periode van betreurenswaardige gebeurtenissen genoemd.

Het conflict begon nadat Palestijnse organisaties de monarchie van koning Hoessein van Jordanië omver probeerden te werpen. De hierop volgende strijd leidde tot veel burgerslachtoffers en verdrijving van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en vele Palestijnen naar Libanon. Het conflict duurde tot juli 1971.

September 1970[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 september 1970 mislukken verschillende pogingen om de Jordaanse koning te vermoorden. In wat bekendstaat als de kapingen op Dawson's Field worden op 6 september vier vliegtuigen door het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) gekaapt. Een vijfde vliegtuig volgt op 9 september. De passagiers worden gegijzeld. De terreurgroep kondigt aan dat de acties worden uitgevoerd om "de Amerikanen een lesje te leren voor hun jarenlange steun aan Israël". Nadat de niet-Joodse passagiers zijn vrijgelaten, worden op 12 september de vliegtuigen ten overstaan van de internationale pers opgeblazen, tot grote woede van de Jordaanse koning. Op 30 september sluiten de Jordanezen een overeenkomst waarbij de overgebleven gijzelaars worden vrijgelaten in ruil voor Khaled en drie andere PFLP-leden in een Zwitserse gevangenis.

Op 16 september kondigt koning Hoessein de staat van beleg af. De twee volgende dagen vallen tanks de hoofdkwartieren van de Palestijnse organistaties in Amman aan. Ook kampen in Irbid, Salt, Sweileh en Zarka worden aangevallen, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen burgers en strijders.

Op 18 september probeert Syrië, via het Palestijns Bevrijdingsleger (PLA, een organisatie met nauwe banden met de Syrische overheid), in het conflict in te grijpen. Een groep van de PLA ter grootte van een divisie, uitgerust met tanks, rijdt Jordanië binnen om de Palestijnen te ontzetten. Amerikaanse hulp wordt ingeroepen om de Syrische aanval te keren. Op verzoek van de Amerikanen voert de Israëlische luchtmacht een aantal overflights uit boven de tankcolonne van de PLA. Deze keert daarop terug naar Syrië.

Het conflict leidt uiteindelijk tot tienduizenden slachtoffers. Aan beide zijden werden bewust ook burgers getroffen.