Naar inhoud springen

Zwartlijven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 84.194.254.86 (overleg) op 5 apr 2020 om 22:00. (Massachusetts)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Zwartlijven
Heliotaurus ruficollis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Onderorde:Polyphaga
Superfamilie:Tenebrionoidea
Familie
Tenebrionidae
Latreille, 1802
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zwartlijven op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De zwartlijven (Tenebrionidae) vormen een familie uit de orde kevers. De naam is afgeleid van het Latijnse woord tenebrae, wat duisternis betekent. De familie telt een geschat aantal van ruim 20.000 beschreven soorten. Ze kent een kosmopolitische verspreiding, maar heeft de grootste soortendiversiteit in droge en woestijnachtige gebieden.

Uiterlijke kenmerken

De familie zwartlijven kent een grote diversiteit in kleur, vorm en lichaamsgrootte. Veel soorten hebben zwarte dekschilden, maar er bestaan veel andere kleurvormen. Zwartlijven zijn onder andere te herkennen aan een richel voor de ogen waaronder de voelsprieten zijn ingeplant. De volwassen kevers zijn zeer heterogeen van vorm, maar de larven zijn juist zeer eenvormig en lijken alle op meelwormen. Er zijn soorten met rechte flanken, maar ook grote ovale soorten. Ook de textuur varieert, van glad en glanzend tot dof en ruw. Er zijn veel soorten die niet kunnen vliegen, omdat ze gereduceerde achtervleugels hebben. De lichaamslengte varieert van 0,1 tot 8 centimeter.

Leefwijze

Het voedsel van zwartlijven bestaat uit plantaardig en dierlijk afval. Sommige soorten scheiden een onwelriekende vloeistof af ter verdediging.

Verspreiding en leefgebied

De meeltor (Tenebrio molitor) is een bekende zwartlijf in de Benelux

Deze familie komt wereldwijd voor in verschillende terrestrische habitats, vooral in droge gebieden. In Nederland en België komen ruim vijftig soorten voor, waaronder de wolkever (Lagria hirta), de meeltor (Tenebrio molitor) en het boletenzwartlijf (Diaperis boleti).

Taxonomie

De volgende taxa zijn bij de familie ingedeeld:[1]

Galerij