Zwethsluis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Zwethsluis, ook wel Oude sluisje in Berkel genoemd, is een schutsluis met puntdeuren tussen de Berkelse Zweth en de Rodenrijse Vaart in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De sluis is niet ingedeeld in een CEMT-klasse, omdat er geen bediening voor scheepvaart meer plaatsvindt. De sluis is 17,50 meter lang, 3,10 meter breed. Minste diepte sluisdrempel KP -1,20 m. Over het benedenhoofd van de sluis ligt een houten brug. Doorvaarthoogte KP +2,60 m.[1] De sluis is in beheer bij het Hoogheemraadschap van Delfland.

De geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De sluis is gebouwd door het bestuur van polder Berkel en werd in 1862 opgeleverd. Er zit ook een gedenksteen met jaartal 1862 in westelijke wand.

  • In 1897 besloot de vergadering van stemgerechtigde ingelanden tot het aangaan van een geldlening ten behoeve van het vernieuwen van de sluisdeuren.
  • In 1923 werd door dijkgraaf en hoogheemraden van Delfland vergunning verleend tot het leggen van een afsluitboom in de Berkelsche Zweth vóór het verlaat, en tot het maken van remmingswerken daar.
  • In 1930 werd het vernieuwen van de sluisdeuren en het herstel van metselwerk aanbesteed, evenals in 1937/38.
  • In 1977/1979 is de sluis op de lijst van beschermde monumenten geplaatst. De sluis werd in 1991/1992 gerestaureerd en daarbij vrijwel geheel vernieuwd.
Zie de categorie Zwethsluis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.