Zzyzx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zzyzx
Plaats in de Verenigde Staten Vlag van Verenigde Staten
Zzyzx
Zzyzx
Locatie van Zzyzx in Californië
Map of USA CA.svg
Locatie van Californië in de VS
Situering
County San Bernardino County
Staat Californië
Coördinaten 35° 9′ NB, 116° 6′ WL
Hoogte 290 m
Overig
ZIP-code(s) 92309
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Zzyzx (spreek uit 'zaiziks') is een Amerikaans plaatsje in San Bernardino County (Californië). Tot 1974 was het de locatie van de Zzyzx Mineral Springs and Health Spa en tegenwoordig is het Desert Studies Center van de California State University er gevestigd. Het gebied is ook de locatie van het artificiële Lake Tunedae, een van de verblijfplaatsen van de bedreigde Mohave tui chub, een karperachtige. Zzyzx Road is een 7,2 km lange, deels verharde lokale weg in de Mojavewoestijn.

Baker is de meest nabijgelegen plaats, 11 km ten noorden van Zzyzx. De eerste grote stad is Las Vegas in Nevada, ongeveer 160 km naar het noordoosten.

Etymologie[bewerken]

Zzyzx kreeg zijn naam in 1944 van de stichter van het plaatsje, de radio-evangelist Curtis Howe Springer (1896-1985), die er een gebied van 49 km² had gepacht, met daarin de minerale bronnen. Hij wilde dat de naam de laatste plek in het alfabet van alle Amerikaanse plaatsnamen zou innemen.[1] In 1974 werd zijn pachtcontract door de overheid verbroken omdat hij misbruik zou maken van land dat niet zijn eigendom was.

Fotogalerij[bewerken]