Chemobox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Samenvoegen naar Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Milieubox of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een doorverwijzing te worden (bekijk voorstel).

De chemobox, ook wel KCA-box of milieubox genoemd, is een afsluitbare kunststof minicontainer waar huishoudens hun klein chemisch afval (KCA) zoals oude batterijen, spaarlampen, medicijnen, verfresten, lege spuitbussen en andere chemische producten, veilig in kunnen opslaan en bewaren.

In de jaren 80 en 90 leverde Engels Logistiek BV uit Eindhoven als eerste de chemobox in groten getale aan gemeenten in heel Nederland. Engels' chemobox ontving vanwege zijn duurzame en innovatieve karakter in 1989 een prijs van minister van VROM Ed Nijpels.

Klein chemisch afval (KCA) is huishoudelijk afval waar chemische stoffen in zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Klein chemisch afval moet worden ingeleverd bij de gemeente. De meeste gemeenten hebben een chemokar, die een aantal vaste standplaatsen heeft. Vaak is er ook een gemeentedepot (soms milieustraat genoemd) of KCA-depot. Batterijen, medicijnen en fotochemicaliën kunnen vaak worden ingeleverd in de winkels waar ze zijn gekocht. In 2001 werd in Nederland 65 procent van al het klein chemisch afval gescheiden ingezameld. De Nederlandse overheid wil dit percentage verhogen naar 90 procent.

De chemobox moet voorzien zijn van kinderveilige sluitingen, zodat kleine kinderen geen toegang hebben tot potentieel gevaarlijke stoffen. Verder is de chemobox voorzien van duidelijke markering met een gebruiksaanwijzing en met een lijst van KCA-probleemstoffen. Dit kan een zeefdruk of sticker zijn, vaak met gemeentenaam en/of logo. Er is ook een kartonnen inzetdoos beschikbaar welke geplaatst kan worden in een kunststof chemobox.

In België gebruikte men de milieubox. Die lijkt sterk op de chemobox maar is groen van kleur.