Lindenspitskop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lindenspitskop
Lindenspitskop
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Lygaeidae (Bodemwantsen)
Geslacht:Oxycarenus
Fieber, 1837
Soort
Oxycarenus lavaterae
(Fabricius, 1787)
overwinterende nimfen en imagines
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Lindenspitskop op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De lindenspitskop (Oxycarenus lavaterae) is een wants uit de familie van de bodemwantsen (Lygaeidae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Johann Christian Fabricius in 1787.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De langwerpig ovaal gevormde bodemwants is, als volwassen dier, altijd macropteer (langvleugelig) en kan 5 tot 6 mm lang worden. De kop, het halsschild en scutellum zijn zwart en voorzien van vele kleine putjes. De voorvleugels zijn rood en langs het scutellum donkerder. Het achterste deel van de voorvleugels, langs het doorzichtige gedeelte heeft vaak een donkere vlek. Het doorzichtige deel zelf is glanzend, zilverwit. De pootjes zijn net als de antennes volledig zwart van kleur.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt de winter door als volwassen dier en nimf en kan dan vaak in groten getale in groepen bij elkaar op lindebomen worden aangetroffen. In mediterrane gebieden zijn er vaak meerdere elkaar overlappende generaties per jaar. In het gebied rond de Middellandse Zee leeft de wants op diverse planten uit de familie Malvaceae, in onze streken vaak op Amerikaanse linde (Tilia americana) en aangeplante winterlinden (Tilia cordata).

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste waarneming in Nederland was in Noord-Brabant in 2008. De wants is nog zeldzaam, maar komt na versleping van linde in combinatie met zachtere winters nu vaker voor. De soort komt oorspronkelijk uit het gebied rond de Middellandse Zee en is ook te vinden in tropisch en zuidelijk Afrika en op het Arabisch schiereiland.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: