Waterloosesteenweg

Waterloosesteenweg
Begin van de Waterloosesteenweg, vanop de Hallepoort
Geografische informatie
Locatie       Brussels Hoofdstedelijk Gewest
De steenweg in 1980, toen er nog een tram reed.

De Waterloosesteenweg (Frans: chaussée de Waterloo) is een 12,4 kilometer lange verkeersader in Brussel en Sint-Genesius-Rode. De invalsweg vormt het begin van de N5, die vanaf Waterloo de naam Chaussée de Bruxelles krijgt, en verderop Chaussée de Charleroi.

De steenweg begint aan de Hallepoort in Sint-Gillis en loopt verder in zuidoostelijke richting naar Elsene en Ukkel. Vanaf de Bascule gaat de weg zuidwaarts langs het Ter Kamerenbos en het Zoniënwoud, en loopt door Sint-Genesius-Rode tot aan de grens met Waterloo in Wallonië, waar het de Chaussée de Bruxelles wordt.

De huisnummering langs de Waterloosesteenweg is doorlopend genummerd, ondanks het overschrijden van gemeente- en gewestgrenzen. De officiële Nederlandse naam wordt daarentegen anders gespeld langsheen het traject: Waterloose Steenweg in Elsene, Waterlose Steenweg in Ukkel, Waterloosesteenweg in Brussel-stad en Sint-Genesius-Rode, en beide in Sint-Gillis. De Franse naam is overal Chaussée de Waterloo.

Geschiedenis[edit | edit source]

Het traject van de Waterloosesteenweg is eeuwenoud. De vele Waalse arbeiders die langs de steenweg in de hoofdstad kwamen werken, bezorgden hem de bijnaam chaussée des Wallons[1] of Waelsche Weg[2]

In de avond van 3 september 1944 verschenen tanks van de Britse Guards Pantserdivisie na een geforceerde opmars op de Waterloosesteenweg.[3] Ze ontmoetten nauwelijks tegenstand en bevrijdden Brussel diezelfde dag nog.

Wijken en buurten[edit | edit source]

Externe links[edit | edit source]

Voetnoten[edit | edit source]

Zie de categorie Chaussée de Waterloo/Waterloosesteenweg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.