Ter Kamerenbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ter Kamerenbos
Ter Kamerenbos
Ter Kamerenbos
Locatie Brussel
Coördinaten 50° 48′ NB, 4° 23′ OL
Oppervlakte 124 ha
Detailkaart
Ter Kamerenbos
Ter Kamerenbos
Portaal  Portaalicoon   Brussel
Ter Kamerenbos, Autovrije dag 2015.
Chalet Robinson (2017)
Meer in het Ter Kamerenbos

Het Ter Kamerenbos (Frans: Bois de la Cambre) is een bos en park in de Belgische hoofdstad Brussel. Het is zo'n 124 ha en vormt een natuurlijke uitloper van het Zoniënwoud, die in het zuidoosten van Brussel tot diep in de stad dringt. Het is vanuit het centrum van Brussel te bereiken via de Louizalaan.

Het Ter Kamerenbos bestaat uit twee grote, enigszins ovale delen. Het noordelijke deel is het meest bebost en telt enkele 19e-eeuwse gebouwen. Het zuidelijke deel heeft centraal een 6 ha grote kunstmatige vijver met daarin een bebost eiland.

Geschiedenis[bewerken]

Het bos behoorde als uitloper van het Zoniënwoud tijdens het Ancien Régime tot de Ter Kamerenabdij, net ten noorden ervan gelegen, en werd de Heegde genoemd. In 1840 kreeg het zijn huidige naam naar deze abdij, en in 1861 werd het aangelegd in een landschapsstijl door landschapsarchitect Édouard Keilig. Het gebied hoorde tot 1864 bij de gemeente Elsene. In dat jaar werden de Louizalaan, de Solbos en het Ter Kamerenbos bij het grondgebied van de stad Brussel gevoegd. Het Ter Kamerenbos werd in 1976 als landschap beschermd.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Spoorlijn 26 (Schaarbeek - Etterbeek - Halle) loopt via de tunnel van Boondaal onder het Ter Kamerenbos door. Doorheen het Ter Kamerenbos lopen verder enkele belangrijke wegen. Bij hevige storm of als men storm verwacht, kan het bos gesloten worden voor wegverkeer. Dit gebeurt met slagbomen en matrixborden.

Zie ook[bewerken]