Óscar Romerocollege

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Óscar Romerocollege
Óscar Romerocollege
Algemeen
Locatie Kerkstraat 60, 9200, Dendermonde
Denominatie katholiek
Personen
Directeur Joeri Deblauwe
Overig
Afkorting ORC / OsRoCo
Motto Samen bouwen aan je toekomst
Website http://www.romerocollege.be/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Óscar Romerocollege verenigt alle katholieke scholen van Dendermonde centrum, zowel in het basis- als in het middelbaar onderwijs.

Het aanbod van het Óscar Romerocollege ziet er enigszins anders uit dan wat de meeste andere scholen aanbieden. Hoewel de inhoud van de studierichtingen zoals gebruikelijk is, verschilt de school van andere scholen door de organisatie in domeinen, waarin de studierichtingen worden samengebracht volgens interessegebieden.

Op 1 september 2016 startte het Óscar Romerocollege als schoolproject met een nieuwe campus voor de leerlingen van de eerste graad en met vier domeinscholen in de bovenbouw op de bestaande campussen. De nieuwbouw van Campus Nachtegaal van het Óscar Romerocollege werd vrijdag 10 juni 2016 officieel geopend door minister Hilde Crevits, directeur-generaal Lieven Boeve en monseigneur Van Looy.

De naam van de school verwijst naar Óscar Arnulfo Romero, priester van het Opus Dei. Hij werd vanaf 1977 aartsbisschop van El Salvador

Hij werd in 1980 vermoord voor zijn strijd tegen sociale ongelijkheid in zijn land. In 2015 werd hij zalig verklaard en in 2018 werd Romero door Paus Franciscus heilig verklaard. Deze katholieke school koos voor Óscar Romero als inspirator omdat hij een moderne martelaar is en streed voor de zwaksten in de samenleving.

Voor 2016 waren er in het centrum van Dendermonde 4 katholieke secundaire scholen (Heilige-Maagdcollege, Sint-Vincentiusinstituut, Vrij Handels- en Technisch Instituut, Vrij Technisch Instituut) die vanaf 1 september 2016 samen in het Óscar Romeroproject gestapt zijn. Een paar jaar later zijn de katholieke basisscholen toegevoegd.