Óscar Romero

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de Paraguayaanse voetballer zie Óscar Romero (voetballer)
Óscar Arnulfo Romero y Goldámez
Óscar Romero, Rome 1978
Óscar Romero, Rome 1978
Aartsbisschop van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een aartsbisschop
Geboren 15 augustus 1917
Plaats Ciudad Barrios
Overleden 24 maart 1980
Plaats San Salvador
Wijdingen
Priester 4 april 1942
Bisschop 21 juni 1970
Kerkelijke carrière
1970-1974 Hulpbisschop van San Salvador
1974-1977 Bisschop van Santiago de María
1977-1980 Aartsbisschop van San Salvador
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Óscar Arnulfo Romero y Goldámez
Zaligverklaring 23 mei 2015 te San Salvador door Angelo Amato
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Óscar Arnulfo Romero y Goldámez (Ciudad Barrios, 15 augustus 1917San Salvador, 24 maart 1980) was een sociaal bewogen rooms-katholiek aartsbisschop van San Salvador. Hij werd op 23 mei 2015 door kardinaal Angelo Amato namens Paus Franciscus zalig verklaard.[1]

Priesterroeping en wijding[bewerken]

Op 13-jarige leeftijd voelde Óscar Romero zich al sterk geroepen om priester te worden. Hij volgde een priesteropleiding aan het seminarie van San Miguel en aan universiteiten in Rome. In 1942 werd hij tot priester gewijd.

Bisschop en aartsbisschop[bewerken]

In 1944 werd Romero secretaris van het bisdom van San Miguel. Hij werd bekend door zijn krachtige preken. In 1970 werd hij hulpbisschop van San Salvador. Hij werd toen gezien als conservatief. Als bisschoppelijk motto koos hij Sentire cum Ecclesia (meedenken of meevoelen met de kerk). In 1974 werd hij bisschop van Santiago de Maria. Hij verwierf faam als een sociaal bewogen, en vredelievend mens die zich inzette voor de armen. In februari 1977 volgde zijn benoeming tot aartsbisschop van San Salvador. Diezelfde maand werd hij op een plein aangevallen.

Kritiek op de dictatuur in El Salvador[bewerken]

Als aartsbisschop uitte Romero veel kritiek op de rechtse dictatoriale regering in El Salvador. In maart 1977 werd een met hem bevriende liberale priester Rutilo Grande SJ vermoord. Doodseskaders trokken door het hele land en vermoordden vele onschuldige mensen. Romero verklaarde dat de regering bestond uit gewelddadige personen en mensen die de mensenrechten schonden. De kerk documenteerde intussen de vervolgingen en de schendingen van de mensenrechten in San Salvador. Romero bezocht Paus Paulus VI om uiting te geven aan zijn bezorgdheid voor zijn volk.

Vanwege zijn uitspraken en zijn inzet voor de armen verwierf hij een enorme populariteit onder de bevolking. Romero verhief steeds zijn stem tegen de regering en de doodseskaders. De door hem geleide kerkdiensten in de kathedraal van San Salvador zaten bomvol. Zijn keuze in 1977 om het bisschoppelijk paleis te verlaten en te gaan wonen in een ziekenhuis voor de armen maakte grote indruk.

Tezamen met bisschop Arturo Rivera Damas schreef Romero in augustus 1978 een herderlijk schrijven waarin zij de theologie neerschreven, die later wel de bevrijdingstheologie genoemd werd. Toch is omstreden, of Romero wel bevrijdingstheoloog genoemd moet worden, omdat hij met de revolutionaire en zeer linkse weg van de latere bevrijdingstheologen weinig van doen wilde hebben. Romero vond immers dat de kerk geen politieke beweging was, maar een gemeenschap die vanuit het Evangelie wees op de sociale misstanden en de uitbuiting door dictators en daar stelling tegen nam, ongeacht of de onderdrukkers rechts, fascistisch, links, of marxistisch waren.

In mei 1979 bezocht hij Paus Johannes Paulus II in het Vaticaan en overhandigde hem dossiers met de bevindingen over de schendingen van de mensenrechten. De moord op priesters nam toe, zeker op die priesters die Romero steunden. Tegenstanders vielen hem aan dat hij met de revolutionairen onder één hoedje speelde, wat hij ontkende.

In het buitenland nam de bewondering voor Oscar Romero toe, ook in België en Nederland. Op 2 februari 1980 heeft hij een eredoctoraat van de KU Leuven ontvangen.

Monseñor Óscar Romero

Vermoord[bewerken]

Oscar Romero werd steeds meer bedreigd. Desondanks dook hij niet onder en bleef zich inzetten voor de gerechtigheid. De sociaal bewogen aartsbisschop, die later door vooral progressieve en liberale katholieken bewonderd werd, werd op 24 maart 1980, terwijl hij de mis opdroeg, door doodseskaders vermoord. Romero werd door bisschop Damas opgevolgd. Veel Salvadoranen houden de extreemrechtse doodseskaders van Roberto d'Aubuisson verantwoordelijk voor zijn moord, een visie die in 1993 werd gesteund door een rapport van de Verenigde Naties.

Na zijn dood[bewerken]

Na zijn dood werden er nog jaren achtereen op zijn sterfdag overal in de wereld demonstraties en herdenkingsbijeenkomsten gehouden. In Nederland nam de katholieke vredesbeweging Pax Christi daartoe het initiatief. Hij werd op 23 mei 2015 door Paus Franciscus zalig verklaard. In 2008 waren er berichten dat het proces zou zijn stilgelegd, maar die zijn niet bevestigd. In 2011 werd er een internationale petitie gehouden die o.a werd ondertekend door meer dan 65 hoogleraren, door mgr. Luiz Flavio Cappio - de bisschop van Braziliaanse Barra (do Rio Grande) - en door de Franse bisschop Jacques Gaillot. In deze internationale petitie werd ervoor gepleit om de zalig- en uiteindelijk ook heiligverklaring van de Salvadoraanse aartsbisschop te versnellen. Onder de ondertekenaars bevonden zich verder bekende bevrijdingstheologen als Tissa Balasuriya (Sri Lanka) en Leonardo Boff (Brazilië). Opmerkelijk was ook de steun van de jezuïet Jon Sobrino uit El Salvador. Hij was een van de medewerkers van de vermoorde aartsbisschop en overleefde een andere aanval van een moordcommando op zijn gemeenschap op 16 november 1989. Daarbij werden Sobrino’s medebroeders en huisgenoten vermoord.[2]

Zaligverklaring[bewerken]

In augustus 2014 maakte paus Franciscus bekend het proces tot zaligverklaring te willen bespoedigen.[3] Ten slotte werd Romero op 23 mei 2015 zalig verklaard. Dit werd gevierd op de Plaza Salvador del Mundo bij het Monumento al Divino Salvador del Mundo.

Voorgenomen heiligverklaring[bewerken]

Op 19 mei 2018 maakte paus Franciscus bekend dat Romero op 14 oktober 2018 heilig verklaard zal worden.[4][5]

Obama[bewerken]

De Amerikaanse president Obama bracht op 22 maart 2011 bij zijn bezoek aan El Salvador, ook een bezoek aan het graf van de vermoorde aartsbisschop in de crypte van de basiliek van San Salvador. Obama hield een minuut stilte en zei aansluitend dat ”de bisschop van de armen”, die zich tegen de rechtse dictatuur verzette, tot op vandaag een bron van inspiratie blijft. Volgens de Salvadoriaanse president Funes was dit bezoek een erkenning van Romero als de belangrijkste geestelijke leider van het land. De huidige aartsbisschop van San Salvador, José Luis Escobar Alas, sprak de hoop uit dat dit opmerkelijke bezoek bijdraagt tot de snelle zaligverklaring van Oscar Romero.[6]

Borstbeeld van Romero die op 24 maart 1980 werd vermoord

Trivia[bewerken]

  • In juli 1998 werd er in Westminster Abbey (Londen) een standbeeld van Romero onthuld, als onderdeel van een monument voor martelaren van de twintigste eeuw. In de liturgische kalender van de Anglicaanse Kerk is zijn sterfdag 24 maart opgenomen als speciale gedenkdag voor Óscar Romero;
  • De film Romero (1989) is gebaseerd op Romero's leven;
  • Locatie Oscar Romero van het Tabor College te Hoorn is vernoemd naar Romero[7];
  • In Dendermonde (Oost-Vlaanderen) is in het schooljaar 2016-2017 het Óscar Romerocollege van start gegaan. Ook voor deze middelbare school is bisschop Óscar Romero de inspiratie geweest.[8]
  • In Rotterdam is basisschool Oscar Romeroschool vernoemd naar Romero.[9]

Literatuur[bewerken]

  • Oscar Romero: His Life and Teachings (Renny Golden, Scott Wright, Marie Dennis)

Externe link[bewerken]