Naar inhoud springen

Liopleurodon: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Schedellengte tot 1½ m + bron. Lengte tot 10 m + bron. Aanvullingen en taalpoetsje.
Regel 12: Regel 12:
}}
}}


'''''Liopleurodon''''' was een reusachtig [[reptielen|zeereptiel]] uit het [[Jura (tijdvak)|Jura]], behorend tot de [[Pliosauridae]]. De grootste soort is ''L. ferox''. Fossielen van ''Liopleurodon'' zijn gevonden in het [[Verenigd Koninkrijk]] en [[Duitsland]] en geven aan dat het dier tot wel 24 meter lang kon worden.
'''''Liopleurodon''''' was een groot [[reptielen|zeereptiel]] uit het [[Jura (tijdvak)|Jura]], behorend tot de [[Pliosauridae]]. De grootste soort is ''L. ferox''. Fossielen van ''Liopleurodon'' zijn gevonden in het [[Verenigd Koninkrijk]], [[Frankrijk]] en [[Duitsland]]. Geschat wordt dat het dier tot 10&nbsp;m lang kon worden.<ref>{{Citeer web | url = http://plesiosaur.com/plesiosaurs/liopleurodon.php | titel = Liopleurodon ferox | bezochtdatum = 21 maart 2015 | werk = The Plesiosaur Site | taal = en }}</ref>


== Beschrijving ==
== Beschrijving ==
Dit dier had een gestroomlijnd lichaam en vier grote, peddelvormige poten. Met het voorste paar zwempoten werden op- en neergaande bewegingen gemaakt, waardoor het water naar achter werd geduwd en het dier zich naar voren bewoog. ''Liopleurodon'' had een korte nek en een grote, afgeplatte kop van bijna twee meter lang, waarin zich grote tanden bevonden, de kaken waren zeer krachtig. De voortanden waren vlijmscherp en bedoeld voor het scheuren van vlees, terwijl de achterste tanden ronder waren en gebruikt werden voor het kraken van de [[schelp]]en van [[ongewerveld]]e zeedieren.
Dit dier had een gestroomlijnd lichaam en vier grote, peddelvormige poten. Met het voorste paar zwempoten werden op- en neergaande bewegingen gemaakt, waardoor het water naar achter werd geduwd en het dier zich naar voren bewoog. ''Liopleurodon'' had een korte nek en een grote, afgeplatte kop tot 1,54&nbsp;m lang, waarin zich grote tanden bevonden, de kaken waren zeer krachtig.<ref name="benson">{{Citeer web | url = http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0065989 | titel = A Giant Pliosaurid Skull from the Late Jurassic of England | bezochtdatum = 21 maart 2015 | auteur = {{Aut|Roger B. J. Benson}} ''et al'' | datum = 31 mei 2013| werk = PLOS ONE | uitgever = PLOS }}</ref> De voortanden waren vlijmscherp en bedoeld voor het scheuren van vlees, terwijl de achterste tanden ronder waren en gebruikt werden voor het kraken van de [[schelp]]en van [[ongewerveld]]e zeedieren.


== Leefwijze ==
== Leefwijze ==

Versie van 21 mrt 2015 17:17

Liopleurodon
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Bestand:Liopleurodon BW.jpg
Reconstructie
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Orde:Plesiosauria
Familie:Pliosauridae
Geslacht
Liopleurodon
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Liopleurodon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Liopleurodon was een groot zeereptiel uit het Jura, behorend tot de Pliosauridae. De grootste soort is L. ferox. Fossielen van Liopleurodon zijn gevonden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Geschat wordt dat het dier tot 10 m lang kon worden.[1]

Beschrijving

Dit dier had een gestroomlijnd lichaam en vier grote, peddelvormige poten. Met het voorste paar zwempoten werden op- en neergaande bewegingen gemaakt, waardoor het water naar achter werd geduwd en het dier zich naar voren bewoog. Liopleurodon had een korte nek en een grote, afgeplatte kop tot 1,54 m lang, waarin zich grote tanden bevonden, de kaken waren zeer krachtig.[2] De voortanden waren vlijmscherp en bedoeld voor het scheuren van vlees, terwijl de achterste tanden ronder waren en gebruikt werden voor het kraken van de schelpen van ongewervelde zeedieren.

Leefwijze

Liopleurodon was een roofdier dat zich onder meer voedde met pijlinktvissen, haaien, grote beenvissen, zeeschildpadden, ichthtyosauriërs en zelfs zijn verwanten, de plesiosauriërs. Deze pliosauriër had vermoedelijk een goed ontwikkeld reukvermogen, wat het roofdier in staat stelde zijn prooi al van enige afstand te ruiken.

Liopleurodon leefde in dezelfde tijd als Leedsichthys

Vondst en naamgeving

De naam Liopleurodon werd in 1873 gegeven door Henri Émile Sauvage, op basis van enkele 7 cm grote tanden, waarvan er een in 1835 was gevonden door Jacques Amand Eudes-Deslongchamps bij zijn opgraving van Poekilopleuron bucklandi.[3] In de protoloog van de geslachtsnaam benoemde hij ook de nieuwe soorten Liopleurodon ferox en Liopleurodon grossouvrei.