Adelskerk van Oud Beets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Adelskerk
De voormalige Adelskerk
Plaats Oud Beets
Coördinaten 53° 4′ NB, 6° 3′ OL
Gebouwd in 1889
Gesloopt in 1984
Architectuur
Architect(en) Luitje de Goed
Interieur
Orgel Maarschalkerweerd & Zoon
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Adelskerk was een kerkgebouw in Oud Beets in de Nederlandse provincie Friesland, gebouwd in 1889 en gesloopt in 1984.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk uit 1889 verving een kerk uit de 16e eeuw die gewijd was aan de heilige Gertrudis. De adelskerk werd gefinancierd door de families Lycklama à Nijeholt en Van Lynden uit Beetsterzwaag. De eenbeukige kerk met driezijdige koorsluiting in neorenaissance-stijl werd gebouwd naar ontwerp van Luitje de Goed. De transepten hadden trapgevels met rolwerk, obelisken en een fronton op de top in de trant van Hendrick de Keyser en Hans Vredeman de Vries. In de rondboogvensters was glas in lood aangebracht. De gevel was voorzien van een rondboogfries. Dominee Isaac Spandaw hield de eerste preek op 10 augustus 1890.

Het orgel uit 1904 werd gemaakt door Maarschalkerweerd & Zoon. Het was een geschenk van August Lycklama. In 1957 werd het orgel door de firma Reil overgeplaatst naar de Zuiderkerk in Drachten.[1] De kerk werd in 1958 buiten gebruik gesteld. Vanaf 1963 had de kunstenaar Jaap van der Meij zijn atelier in de kerk. De achtzijdige torenspits werd in 1967 door een blikseminslag vernield. In 1984 werd de kerk gesloopt. De twee klokken zijn bij het Museum Opsterland in Gorredijk geplaatst. Op het kerkhof werd in 1988 een klokkenstoel geplaatst.

Zie de categorie Adelskerk, Oud Beets van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.