African Burial Ground National Monument

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nationaal monument African Burial Ground
IUCN-categorie III (Natuurmonument)
African Burial Ground National Monument
African Burial Ground National Monument
Locatie New York City, New York, VS
Coördinaten 40° 43′ NB, 74° 0′ WL
Opgericht 27 februari 2006
Beheer National Park Service
African Burial Ground.jpg
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

De African Burial Ground (volledig: African Burial Ground National Monument, Nederlands: Afrikaanse begraafplaats) is een herdenkingsplaats en nationaal monument in New York City op een plek waar sinds de 17e en 18e eeuw de resten van 400 Afrikanen begraven liggen.

Het herdenkingsmonument ligt op de hoek van Duane Street en Elk Street in Lower Manhattan.

De resten werden in 1991 gevonden tijdens de bouw van een kantoorgebouw aan Foley Square. De bouw werd tijdelijk stilgelegd om de resten te bewaren en het ontwerp van het gebouw te herzien zodat er een adequate ruimte werd voorzien voor een herdenkingsmonument. Op 19 april 1993 werd de plek tot National Historic Landmark benoemd.

Na een ontwerpwedstrijd waaraan 61 verschillende voorstellen werden ingediend, werd in juni 2004 het winnende ontwerp gekozen dat werd ingehuldigd op 5 oktober 2007. Nu vinden er doorheen het jaar verschillende culturele tentoonstellingen en evenemten plaats.

De vindplaats gaf aanleiding tot enige controverse in de zwarte gemeenschap van New York City door het gebrek aan zwarte archeologen die aan de opgraving deelnamen. Als antwoord werd de controle van de site overgedragen aan de zwarte Michael Blakey en zijn team aan de Howard University.

Op 27 februari 2006 tekende president George W. Bush een proclamatie die het federale grondgebied als het 123e National Monument aanstelde.[1] Het African Burial Ground National Monument werd de 390e eenheid van het National Park System. Als onderdeel van de inwijdingsceremonie werd de straatnaam Elk Street verandert in African Burial Ground Way.[2]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. National Monuments Numbered. National Park Service Geraadpleegd op 2007-10-05
  2. "African Burial Ground Memorial Opening Events", Lower Manhattan Development Corporation, October 1 2007. Geraadpleegd op 2007-10-06.