Alba (Italië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alba
Stad in Italië Vlag van Italië
Wapen van gemeente
Alba (Italië)
Alba
Situering
Regio Piëmont
Provincie Cuneo
Coördinaten 44° 43′ NB, 8° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 54 km²
Inwoners
(1 januari 2023)
31.210[1]
(551 inw./km²)
Hoogte 172 m
Overig
Aangrenzende gemeenten Barbaresco, Benevello, Borgomale, Castiglione Falletto, Corneliano d'Alba, Diano d'Alba, Grinzane Cavour, Guarene, La Morra, Monticello d'Alba, Piobesi d'Alba, Roddi, Serralunga d'Alba, Treiso, Trezzo Tinella
Beschermheilige Laurentius
ISTAT-code 004003
Portaal  Portaalicoon   Italië

Alba is een stad en gemeente in het zuiden van de Italiaanse regio Piëmont, in de provincie Cuneo. De stad ligt op de rechter oever van de rivier de Tanaro en wordt omgeven door heuvels die bedekt zijn met wijngaarden. Waarschijnlijk is Alba van Keltische of Ligurische oorsprong. De Romeinen doopten de stad in 89 voor Christus Alba Pompeia.

Het centrum van Alba wordt gedomineerd door vijf 14e-eeuwse torens; enkele behoorden ooit toe aan de nobele families van de stad. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn de bakstenen kathedraal uit de 15e eeuw, de 13e-eeuwse kerk San Domenico en het recentelijk[2] gerestaureerde Palazzo Comunale.

Alba is bekend om zijn witte truffels. Ieder jaar wordt er in de stad een truffelbeurs gehouden. In de stad is ook het hoofdkantoor van Ferrero gevestigd, bekend van producten als Nutella, Mon Chéri en Ferrero Rocher.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Alba (Italy) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.