Alexandre Prigogine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alexandre Prigogine
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 12 april 1913
Moskou
Overleden 7 mei 1991
Brussel
Nationaliteit Vlag van België België
Beroep mineraloog, ornitholoog
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Alexandre Prigogine (Russisch: Александр Романович Пригожин, Aleksandr Romanovitsj Prigozjin; Moskou, 12 april 1913Brussel, 7 mei 1991) was een Russisch-Belgisch ornitholoog.

Prigogine werd geboren in een joodse familie. Zijn vader was een ingenieur chemie zijn moeder, Julia Vichman, was een pianiste. In 1917 werd zijn broer, Ilja de latere nobelprijswinnaar geboren. In 1921 verliet de familie bolsjewistisch Rusland. Via omzwervingen door Litouwen en Duitsland kwamen ze in 1929 aan in België. Hij ging scheikunde studeren aan de Université Libre de Bruxelles en behaalde het doctoraalexamen. In 1938 vertrok hij naar Belgisch-Congo voor mineralogisch onderzoek.

In 1946 kwam hij in contact met Henri Schouteden die hem ertoe overhaalde om vogels te verzamelen in het oosten van Belgisch-Congo. Dit werd zijn grote passie, hij verzamelde ongeveer 20.000 specimens en publiceerde over zijn vondsten 94 artikelen in diverse ornithologische vakbladen over de avifauna van oostelijk Congo-Kinshasa. Zijn belangrijkste werk is een monografie over deze collectie in drie delen.[1] Hij beschreef vier nieuwe soorten: Prigogines dwerguil (Glaucidium albertinum), Schoutedens gierzwaluw (Schoutedenapus schoutedeni), Kabobo-apalis (Apalis kaboboensis) en itombwevliegenvanger (Muscicapa itombwensis) en zeker 30 ondersoorten. Als eerbetoon aan zijn werk als verzamelaar zijn naar hem vernoemd: Prigogines uil (Phodilus prigoginei), Louettes nachtzwaluw (Caprimulgus prigoginei), Prigogines buulbuul (Chlorocichla prigoginei) en Prigogines honingzuiger (Cinnyris prigoginei).