Alice Coachman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alice Coachman
De school in Albany die naar Coachman is genoemd
Volledige naam Alice Coachman Davis
Geboortedatum 9 november 1923
Geboorteplaats Albany
Overlijdensdatum 14 juli 2014
Overlijdensplaats Albany (Georgia)
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Sportieve informatie
Discipline hoogspringen
OS 1948
Portaal  Portaalicoon   Atletiek

Alice Coachman Davis (Albany, 9 november 1923 – aldaar, 14 juli 2014) was een Amerikaanse hoogspringster. Tijdens de Olympische Zomerspelen van 1948 in Londen won ze het onderdeel hoogspringen en werd ze daarmee de eerste zwarte vrouw die een olympische gouden medaille won.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Alice Coachman was de vijfde in een gezin van tien kinderen. Vanwege haar huidskleur kreeg ze als kind geen toegang tot atletiekterreinen en mocht ze niet deelnemen aan reguliere atletiekwedstrijden. Ze trainde met wat voorhanden was en sprong over zelfgemaakte apparatuur. Haar talent werd ontdekt en Coachman kreeg op 16-jarige leeftijd een studiebeurs van de Tuskegee Preparatory School. Tijdens het studeren en trainen moest ze wel werken, waaronder het schoonmaken en onderhouden van de sportfaciliteiten en de schooluniformen.

In 1946 voltooide Alice haar studies als modeontwerpster en volgde ze een opleiding in huishoudkunde aan de Albany State College. Ze studeerde in 1949 af en werd lerares en atletiektrainster voor jonge atleten.

Atletiekcarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Al in haar jeugd domineerde Coachman nationale amateurkampioenschappen voor hoogspringen bij de dames, waarbij ze blootsvoets optrad. Ze zou volgens sportverslaggever Eric Williams de nummer 1 vrouwelijke atleet aller tijden geweest zijn als de Olympische Spelen van 1940 en 1944 niet waren geannuleerd vanwege de Tweede Wereldoorlog.

Haar enige deelname aan de Olympische Spelen was tijdens de Olympische Zomerspelen van 1948 in Londen. Ze sprong bij haar eerste poging 1,68 meter en dat was voldoende voor een gouden medaille. Ze ontving deze medaille van koning George VI. Bij haar terugkeer naar de Verenigde Staten werd ze ontvangen door president Harry Truman en kreeg zij een parade van Atlanta naar Albany.

Het leven na atletiek[bewerken | brontekst bewerken]

Coachman stopte met haar atletiekcarrière op haar 24e. Ze trouwde twee keer en kreeg twee kinderen in haar eerste huwelijk.

In haar geboortestad werd een straat en een school naar haar genoemd.

Titels[bewerken | brontekst bewerken]

  • Olympisch kampioene hoogspringen - 1948