Aukelien Weverling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aukelien Weverling
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Aukelien Weverling
Geboren 23 augustus 1977
Geboorteplaats Amsterdam
Land Nederland
Beroep schrijfster, journalist, columniste
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Aukelien Weverling (Amsterdam, 23 augustus 1977) is een Nederlands schrijfster, journaliste en columniste. Ze studeerde journalistiek in Utrecht en een jaar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 2002 werd haar debuutroman genomineerd voor de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizenprijs genomineerd (tegenwoordig Selexyzprijs). Haar roman Het land werd genomineerd voor de E du Perronprijs en de Dioraphte Jongeren Literatuurprijs. In alle steden werd in 2018 genomineerd voor de BookSpot Literatuurprijs.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2002 - Liever gekust (roman) (ISBN 9029071435)
  • 2006 - Politiek gevangene (roman) (ISBN 9029077492)
  • 2007 - Radioboek Het Hooglied van tante Magda
  • 2008 - Het laatste station, Jay Parini (ISBN 9789029079563), vertaald door Aukelien Weverling en Bart Kraamer, originele titel: The Last Station. A Novel of Tolstoy's Final Year
  • 2009 - Armageddon achteraf, Kurt Vonnegut, vertaald door Aukelien Weverling en Bart Kraamer
  • 2011 - Opgenomen in Agents-provocateurs: 20 onder 35. Samenstellers Hassan Bahara en Thomas Blondeau gingen op zoek naar Nederlandse en Vlaamse schrijvers onder de 35 jaar in wier werk deze ambities zijn terug te vinden. Ze zochten schrijvers die authenticiteit met vernieuwing vermengen, die romans of essaybundels schrijven waarin geen knieval wordt gemaakt, maar die zich ook niet afwenden van het publiek: agents-provocateurs in dienst van de literatuur. In deze bundel zijn de schrijvers te vinden door wie de literatuur de eenentwintigste eeuw zeker zal overleven.
  • 2013 - Het land (roman) (ISBN 9789029089203)
  • 2017 - In alle steden (roman)

Ander werk[bewerken | brontekst bewerken]

Naast haar romans publiceerde Aukelien in literaire tijdschriften als Passionate, Waawaa en La vie en Rose. Ook schreef ze korte verhalen voor diverse damesbladen en verzorgde ze humoristische columns en rubrieken in onder meer Viva, Starstyle en de Belgische Flair, en de NL20. Ook verschenen er journalistieke stukken van haar hand in Revu, de Volkskrant en Torpedo. In de Groene Amsterdammer was zij een van de jonge schrijfsters die het nieuw uitgebrachte werk van Hella Haasse besprak. Tegenwoordig werkt zij voornamelijk voor NRC Next.

In 2002 schreef zij samen met Stijn van Santen aan het scenario voor Talmen die het Gouden Kalf voor de beste korte film won. Voor de Vpro werkte zij met Britta Hosman aan het satirische script voor Sixty and the City, een aflevering van Vpro’s De Toekomst.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]