Ayo Edebiri

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ayo Edebiri
Ayo Edebiri in 2018
Algemene informatie
Geboren 3 oktober 1995
Geboorteplaats Dorchester (Boston)
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 2014 - heden
Beroep Actrice
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Verenigde Staten

Ayo Edebiri (Dorchester, 3 oktober 1995) is een Amerikaanse actrice, comédienne en tv-scenarioschrijver. Sinds 2022 speelt ze chef-kok Sydney Adamu in de dramedyserie The Bear, waarvoor ze een Golden Globe, een Primetime Emmy Award en twee Screen Actors Guild Awards heeft gewonnen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Persoonlijk leven[bewerken | brontekst bewerken]

Edebiri werd op 3 oktober 1995 geboren in Boston (Massachusetts), als dochter van een Barbadiaanse moeder en een Nigeriaanse vader. Ze is enig kind en groeide op in de wijk Dorchester. Haar familie is lid van de pinkstergemeente en ze bezocht regelmatig samen met haar ouders kerkdiensten. Edebiri raakte voor het eerst geïnteresseerd in komedie tijdens een dramales in de eighth grade, wat haar ertoe bracht lid te worden van de improvisatieclub op de Boston Latin School. Ze studeerde aan de New York-universiteit, waar ze aanvankelijk van plan was studies voor lesgeven te volgen voordat ze voor haar hoofdvak zou overstappen op toneelschrijven.[1] Tijdens haar eerste jaar op de universiteit had ze al ambities voor een carrière in de komedie en liep daarom stage bij de Upright Citizens Brigade. Ze identificeert zich als queer.[2]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 speelde Edebiri in een aflevering van de serie Defectives. Ze begon haar carrière als stand-upcomedian en speelde een stand-upset op Comedy Central's Up Next.

Als scenarioschrijver schreef ze mee aan het script voor enkele seizoenen van de televisieseries The Rundown with Robin Thede en Sunnyside. Edebiri maakte deel uit van het schrijversteam van Big Mouth voor het vierde seizoen van de animatieserie.

In 2022 brak Edebiri door als hoofdrolspeler in de dramedyserie The Bear waarvoor ze verscheidene prijzen won en positieve kritieken kreeg. Gedurende deze tijd werd ze schrijver en adviserend producent van de Hulu-serie What We Do in the Shadows, waarmee ze een nominatie verdiende voor de Writers Guild of America Award voor beste episodische komedie voor de aflevering "Private School". Edebiri coproduceerde en schreef mee aan Mulligan (2023), een animatieserie voor Netflix. Ze had ook stemrollen in de interactieve Netflix-special We Lost Our Human. Ook in 2023 verscheen ze in een aflevering van de Mel Brooks Hulu-serie History of the World, Part II en de Black Mirror-aflevering "Joan Is Awful". Ze had stemrollen in Kiff, Clone High, Spider-Man: Across the Spider-Verse en Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem. Vanaf 2020 speelde ze mee in speelfilms, met onder andere een hoofdrol in Bottoms in 2023.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste:

Jaar Prijs Categorie Film/serie Uitslag
2024 Screen Actors Guild Awards Beste vrouwelijke acteur in een komedieserie The Bear Gewonnen
Primetime Emmy Awards Beste vrouwelijke bijrol in een komedieserie The Bear Gewonnen
Golden Globe Awards Beste actrice in een komische of muzikale serie The Bear Gewonnen
Satellite Awards Beste actrice in een komische of muzikale serie The Bear Genomineerd
2023 Critics Choice Awards Beste vrouwelijke bijrol in een komedieserie The Bear Genomineerd
Film Independent Spirit Awards Beste bijrol in een nieuwe gescripte serie The Bear Gewonnen

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]