Azuurwaterjuffer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Azuurwaterjuffer
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2007)
Hufeisenazurjungfer 2002.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Insecta (Insecten)
Orde: Odonata (Libellen)
Onderorde: Zygoptera (Juffers)
Familie: Coenagrionidae (Waterjuffers)
Geslacht: Coenagrion (Waterjuffers)
Soort
Coenagrion puella
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen Azuurwaterjuffer op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De azuurwaterjuffer (Coenagrion puella) is een 33 tot 35 mm grote juffer die in vrijwel heel Europa en oostelijk tot Centraal-Azië voorkomt. In Nederland en België is het een algemeen voorkomende soort. De habitat is bij voorkeur stilstaand water waaronder vijvers in tuinen, maar ook beken worden regelmatig bezocht.

Uiterlijk[bewerken]

De azuurwaterjuffer is een kleine, zeer slanke libel met een maximale spanwijdte van 5 cm. Zoals de meeste soorten van het geslacht Coenagrion is ook de azuurwaterjuffer moeilijk op naam te brengen. Kenmerkend is de hoefijzervormige zwarte vlek op het tweede achterlijfsegment. De vrouwtjes komen in een donkere en een lichte variant voor.

Voortplanting[bewerken]

Het afzetten van de eitjes na de paring vindt in tandem plaats. Hierdoor verhindert het mannetje dat het vrouwtje door concurrenten bevrucht wordt. Het vrouwtje zet de eitjes met haar ovipositor in waterplanten af.

Levensloop[bewerken]

De eitjes hebben twee tot vijf weken nodig om larve te worden. De larven overwinteren en sluipen na een jaar uit tussen mei en augustus met de grootste aantallen in juni. De imagines (volwassen dieren) hebben een maximale levensverwachting van vier weken.

Fotogalerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties